петак, 11. новембар 2011.

Pršti, pršti bela staza, po Tatrama jure Deda Mraza"U plavetnilu neopisivog zalaska sunca, Visoke Tatre se ukazuju već crne, s dubokom tajnom visokih planina..."
("Dunav", Klaudije Magris)


Valjda je logično što su Visoke Tatre najviši planinski venac Karpata. Čim se tako zovu. Svojim visokim planinskim vrhovima, istovremeno predstavljaju prirodnu granicu između Slovačke i Poljske. Pri tome, veći deo Visokih Tatri pripada Slovačkoj. Istovremeno, Visoke Tatre su, od 1949. godine i nacionalni park koji se prostire na 700 kvadratnih kilometara.


Tatarska Lomnica je najveći, najviši i najbolje opremljen ski centar u Tatrama. Kao takav, pogodan je kako za iskusne skijaše, tako i za one koji tek počinju da savladaju ovu veštinu. Postoje dve crne staze , koje čak i profesionalnim skijašima priređuju neobično i sasvim neočekivano ski iskustvo. Iz mesta Tatranska Lomnica, gondolom se stiže za oko 14 minuta do ski terena Skalnate Pleso, koji se nalaze na visinama od 1.700 do 2.190 metara, odakle opet možete stići i do najvišeg planinskog vrha Visokih Tatri, Lomničkog štita (koji se nalazi na 2.623 m.n.v). Čak i na ovim visokim vrhovima, vredni Slovaci su sagradili hotele. Tako, da pored odmora na “visokoj nozi”, eto možete probati i odmor na viskoj planini. Ski vozom na dizel pogon će vas prevesti od Starog Smokoveca do ski centra Hrebienok na visini od 1263 m.n.v. za nepunih desetak minuta. Simpatična slovačka mestašca (Poparad, Stari Smokovec, Tatranska Lomnica i Štrbske Pleso) povezana su železnicom na električni pogon u ukupnoj dužini od 35 kilometara. Zanimljivo je razgledati ih, a onda se odvesti do drugog mesta železnicom.


Da li treba da napomenem da je odlično organizovana i švajcarski tačna. Ono što ćete prvo zapaziti kad stignete, je pogodna klima sa čistim vazduhom, tako da ćete se sa ovog puta vratiti preporođeni. I zimski sportovi nisu sve što vam stoji na raspolaganju, tu su i tretmani u spa i welness centrima, masaže, a hotel u kojem sam ja boravio pored uobičajnog bilijara, nudio je i šetnju hotelskog psa čuvara, umiljatog zlatnog retrivera. Kada se umorite ili jednostavno zaželite da se ogrejete, na usluzi vam je sjajna slovačka kuhinja, dobra vina, topli napitci (čajevi, grogovi, punčevi i tople slovačke travarice). Razmislite i o obnovi ski i planinarske opreme, jer je Slovačka prava zemlja za to. A avanturistima kao nezaobilaznu destinaciju preporučujem planinarski rezervat “Slovenski raj”, idealno mestoi za jedan sasvim nov pogled na treking.


Štrbske Pleso je mestašce koje se ugnezdilo pored jezera. Udaljen je od Tatranske Lomnice oko 20 minuta ako putujete železnicom.Ski tereni se nalaze na visinama od 1.350 do 1.840 metara nadmorske visine. Ovde vam se pruža mogućnost skijanja na perfektno uređenim stazama (njih ukupno šest) i stazama za cross-country skijanje dugih od jednog do deset kilometara. Do ski terena se stiže dvosedom, četvorosedom i sa 4 vučnice, kapaciteta 3.750 osoba na sat. Postoji mogućnost skijanja noću, kao i paraglajdinga. Štrbsko Pleso vam nudi aktivan i uzbudjljiv provod, kako kroz zimske sportove, tako i kroz prijatne večernje trenutke u nacionalnim restoranima, barovima ili diskoteci.


Mnogi zimu doživljavaju kao jedno dosadno godišnje doba i svesno se prepuštaju apatiji, čekajući da ih proleće “vrati u život”. Slovačka je pravo mesto gde ćete zimi dati novi smisao, gde ćete uživati i rekreirati se, “napuniti baterije” i provesti lepe trenutke.
Нема коментара:

Постави коментар