уторак, 18. фебруар 2020.

PROBAJTE KOLAČ IZ STARE PAZOVE KOJIM JE ZAVEDEN BETOVEN

Ekskluzivno na “Gastro Sremu 2020.”-  Recept za kolač lepe Ženet iz Golubinaca, supruge gardijskog kapetana Karla Greta, kojim je zaveden  Betovenoven  


Kao najava za peti jubilarni Gastro Srem, na ovoodišnjem Sajmu turizma, na štandu Turističke organizacije Vojvodina, u hali 4 „Beogradskog sajma“, u četvrtak 20. februara 2020. godine, u 15h, svi će  moći da probaju i slikaju  kolač iz Golubinaca, mesta koje pripada opštini Stara Pazova. 

Specifičnost ovog kolača jeste u tome što ga je voleo čuveni kompozitor Ludvig van Betoven, kome ove godine čitav svet obeležava 250. godina od rođenja. Spremala ga je lepa Ženet, žena gardijskog kapetana i ljubavnica čuvenog kompozitora. „Osetite Srem svim čulima“ je slogan pod kojim će se održati peta jubilarna manifestacija „Gastro Srem 2020.“ 28. i 29. avgusta 2020. godine na Trgu dr Zorana Đinđića u Staroj Pazovi.

Ono što će ovu manifestaciju učiniti posebnom jeste što će svi posetioci moći da probaju, ali i da dobiju recept kolača kojim je bio zaveden i zbog kog je u Golubince, mesto koje pripada opštini Stara Pazova, dolazio čuveni kompozitor Ludvig van  Betoven.  

Ženet, lepa živahna plavuša i  supruga gardijskog kapetana Karla Greta, bila je prva ljubav Ludvig van Betvena, ali i nakon njene udaje, o njihovoj romansi svedoče stihovi koje joj je posvetio, a koji su nastali godinu dana pošto je postala supruga gardijskog kapetana. Osim stihova, o ovoj romansi udate Ženet iz Golubinaca sa Betovenom svedoči i crtež u akvarelu „Dvorac u Golubincima 20. februara 1803.“ u kome je živeta sa suprugom, a koji je nastao 5 godina nakon njene udaje. Crtež se čuva među Betovenovim dokumentima u državnoj biblioteci u Berlinu. Kao usponenu na ovu ljubav u Betovenovom muzeju u Bonu čuva se medaljon 5,9 x 6,1cm Ženet  d’ Hontat.

U kuvaru lepe plavuše koja je zavela čuvenog kompozitora nalazi se i recept kolača koji je spremala Betovenu. Na „Gastro Sremu 2020.“ biće otkriven recept ovog kolača.


Нема коментара:

Постави коментар