Papuk, Krndiju i dani vina u Kutjevu
Pod okriljem noći, tek otrgnuti
od sna, sakupili smo se i krenuli put Novog Sada. Tamo nas je očekivala grupa
kojoj smo se priključili na ovom uzbuljivom putešestvju. Prvu pauzu pravimo u
„Konzumu“ nadomak Osjeka gde se snabdevamo s vinskom municijom. Naime, noćićemo
u planinarskom domu na planini Papuk, tačnije u Jankovcu, te se treba
pripremiti za takvo planinarenje.
Park prirode Papuk obuhvata najveći deo planine Papuk, po mnogima
najlepe slavonske planine, a malo zadire i na područje Krndije, za koju se, pak, tvrdi da je geološki najstarija. Ove
planine pomaljaju se iz ravnice gde se nekada nalazilo Panonsko more. Ono što
šetnju po njima čini čudesnom je očuvana šuma pretežno sastavljena od panonske
bukve i jele. Šumska vegetacija pokriva više od 96% područja.
Pojednačna područja krase i posebne karakteristike poput : geološkog spomenika prirode Rupnica, posebnog rezervata šumske vegetacije Sekulinačke planine, spomenika prirode Dva hrasta, spomenika prirode Stanište tise, posebnog florističkog rezervata Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak i naravno, parka šume Jankovac, koji smo mi izabrali za predmet našeg proučavanja i špartanja. Po smeštaju u sobe planinarskog doma (desetak soba, 74 ležaja) krećemo u kratku turu do vodopada i oko jezera.
Pojednačna područja krase i posebne karakteristike poput : geološkog spomenika prirode Rupnica, posebnog rezervata šumske vegetacije Sekulinačke planine, spomenika prirode Dva hrasta, spomenika prirode Stanište tise, posebnog florističkog rezervata Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak i naravno, parka šume Jankovac, koji smo mi izabrali za predmet našeg proučavanja i špartanja. Po smeštaju u sobe planinarskog doma (desetak soba, 74 ležaja) krećemo u kratku turu do vodopada i oko jezera.
Vreme nas ne služi, kiša je sve jača, a i poprilično je prohladno. Jankovac je zbog izuzetnih prirodnih jepota 1955. godine proglašen zaštićenom Park - šumom. Na Jankovcu je izgrađena "Grofova poučna staza" koja prolazi najlepšim delovima Park šume. To je zapravo visoravan (475 m.n.v) smeštena na severnoj padini Papuka u blizini Podravske Slatine, sto kilometara zapadno od Osijeka.
Vraćamo se u planinarski dom i
otvaramo bocu „Silvanca zelenog“
Vinarija Mežnarić. Današnji Planinarski
dom na Jankovcu jedan je od najlepših planinarskih domova u Hrvatskoj.
Prvi planinarski dom ovde je sagrađan je
1929. godine. Projekt za taj prvi dom izradio je osječki građevinac Franjo
Dlouhy, član drustva Jankovac, 1930. godine. Objekt je završen i otvoren 3.
juna 1934. godine. No, ubrzo se pokazalo da je premalen, te je dograđen 1940.
godine. Prošireni je dom bio dvostruko veći od prethodnog, ali je zapaljen tokom
II svetskog rata.
Za afirmaciju ovog kraja
najzaslužniji je voćinski vlastelin Josip Janković koji je ovaj dragulj prirode
uredio -uklonio deo šume i oblikovao širu dolinu; u njoj oformio dva jezera
usmeravajući prema njima brojne izvore podno stenovitih obronaka s istočne
ivice doline. Potom je kanalisao potok iz jezera i usmerio ga prema trećem
manjem jezeru na zapadnom dnu doline, na mestu gde se dolina obrušava u kanjon rečice Kovačice. Time je stvorio
posebnu atrakciju, slap Skakavac.
Treći dom grade ponovo planinari Jankovca na mestu starog doma i svečano je otvoren 1951. godine. Dom je bio vodu dobijao vodovodom s izvora, struju iz male hidrocentrale (kasnije je izgrađen dalekovod pa se prestaje korišćenje ta hidrocentrale). Ni treći dom nije bio bolje sreće, stradao je u požaru za Novu 1987. godinu. Krajem iste godine planinari Jankovca potpuno ga obnavljaju i nadograđuju (velika mansarda, centralno grejanje, spavaonice, sanitarije). Tako nastaje četvrti dom, ali i on biva devastiran tokom ratova devedesetih. Društvo “Bršljan – Jankovac” daje 2002. godine dom u koncesiju na 25 godina, te se on obnavlja i uređuje se okruženje doma. Tako nastaje peti Dom na Jankovcu u kojem mi imamo čast da boravimo. On je otvoren 5. maja 2004. godine.
Upoznati s činjenicom da geomorfološke, klimatske i vegetacijske karakteristike Parka prirode Papuk osiguravaju odlična prirodna staništa za brojne biljne i životinjske vrste, krečemo na neku vrstu fuzije ručka i večere na kojoj ćemo se upoznati sa jelima od divljači kojima se ovaj kraj diči. Pre dvesta godina ovde je vrvelo od medveda, vukova i risova, a danas ima vieš onih životinja koje se mogu izneti ii na sto poput: jelena, srna i divljih svinja. Omakne se i neka lisica, šišmiš i kuna. Kune će vam zatražiti kada završite obrok. Potom još jedna mala šetnja, još neko vino, promakle su tu i neke palačinke i dan se na najlepši mogući način okončao.
Nedelja nas je dočekala sa snegom koji je pao preko noći. Lepo je u planinarskom domu, još lepše u okolini, ali nama je plan da stignemo u Kutjevo, gde je za 9:00 časova sati počinje program dobrodošlice gostima. Kutjevo se spominje više od 770 godina i prepoznaje po, nekad uzornom, plemstvu, ljudima i glasovitome kutjevačkome vinu, čija tradicija seže do srednjovjekovnoga pa čak i rimskoga doba.
Prvi pisani podaci o Kutjevu datiraju iz XIII veka, kada su sveštenici cisterciti, u narodu poznati kao "beli fratri", 1232. godine ovde osnivaju opatiju Vallis Honesta de Gotho. Iz toga vremena je i čuveni vinski podrum, a u njemu je prema predaji, kameni sto iz doba barona Franje Trenka i carice Marije Terezije.
Godine 1536. ovaj kraj osvajaju
Osmanlije, a nakon 150 godina turske vladavine, od 1686. godine, ovde stoluje plemić Ivan Josip Babić. On godine
1698. uz saglasnost cara Leopolda, imanje predaje redu Isusovaca, pod uslovom
da se prihodi koriste za duhovni i prosvettteljski razvoj naroda. Isusovci za
manje od dva decenije obnavljaju opatiju, grade novu župnu crkvu i barokni
dvorac (kojeg dovršavaju 1725. godine), obnavljaju podrum, te posebno unapređuju
vinogradarstvo i vinarstvo. Obnavljaju i zanate poput bačvarskog, kožarskog,
kovačkog, mlinarskog, pekarskog i slično. Privredom Kutjeva Isusovci su vladali
sve do ukidanja ovog reda 1773. godine.
Vratimo se u vreme današnje. U
toku je prijava organizatorima za planinarske ture, doručak (grad Kutjevo
organizovao je besplatan doručak na gradskom trgu: sjajne suhomesnate vragolije
i odlični pekmezi i džemovi uz vruć čaj (digli bi i mrtvog).
Oko 10:30 časova dat je signal (zvižduk) za polazak na planinarsku turu na Krndiju. Postoje tri staze različitih težina, te svako se na licu mesta odlučuje na koju će. Mi smo krenuli na sopstvenu-popeli se do vidikovca, razgledali panoramu Požeške kotline, obišli baroknu crkvu u Kutjevu i vinarije Tandara i Kutjevačke podrume (Dan je otvorenih vinskih podruma!), a onda stazom kroz vinograde forsirajući vrhove Crljenak i Merlo, stigli do Vinarije Krauthaker.
Obilazimo lep vinski podrum i razgledamo arhivu. Uživamo u mladoj, nefiltriranoj graševini i suncu koje nas je počastilo i veselom društvu.
Oko 10:30 časova dat je signal (zvižduk) za polazak na planinarsku turu na Krndiju. Postoje tri staze različitih težina, te svako se na licu mesta odlučuje na koju će. Mi smo krenuli na sopstvenu-popeli se do vidikovca, razgledali panoramu Požeške kotline, obišli baroknu crkvu u Kutjevu i vinarije Tandara i Kutjevačke podrume (Dan je otvorenih vinskih podruma!), a onda stazom kroz vinograde forsirajući vrhove Crljenak i Merlo, stigli do Vinarije Krauthaker.
Obilazimo lep vinski podrum i razgledamo arhivu. Uživamo u mladoj, nefiltriranoj graševini i suncu koje nas je počastilo i veselom društvu.
Krauthaker je porodična vinarija
koju je 1992. godine osnovao Vlado Krauthaker. Vinogradi se nalaze na 45,3 °paraleli-na
istoj onoj na kojoj su i Istra, Pijemont, Rona, Bordo, Oregon. Vinarija ima 32
svojih i 67 hektara kod kooperanata. Pored graševine gaje i šardone, sivi pino,
sovinjon, zelenac, crni pino, merlo...
Vinogradi vinarije Perak smeštena
su na južnim padinama Krndije i Vetova na nadmorskoj visini od 220-300 metara i
njihova ukupna površina je jedanaest hektara. Pod
graševinom je 70 % zasada. Vinariju vod vlasnik Ivica Perak.
Posle Isusovaca smenjuju se različiti
vlasnicii. Imanjem od 1773. do 1882. godine upravlja Ugarska državna komora, a privreda stagnira sve do 1882. godine kada
se imanje prodaje. Kupuje je porodica Turković iz Karlovca. Tokom šezdeset i
tri godine (1882. – 1945.) porodica barona Turković podigla je Kutjevačko dobro
i dovela ga do najvećega procvata.
Kutjevo postaje poznato u vinogradarskim i vinarskim krugovima u svetu. Podižu se veliki zasadi vinograda i voćnjaka (plantaža Dragan-lug tada najveća u Europi), dovodi se stručna radna snaga i unapređuje uzgoj vinove loze i vinarstvo, te menjaju navike i praksu lokalnoga stanovništva.
Kutjevo postaje poznato u vinogradarskim i vinarskim krugovima u svetu. Podižu se veliki zasadi vinograda i voćnjaka (plantaža Dragan-lug tada najveća u Europi), dovodi se stručna radna snaga i unapređuje uzgoj vinove loze i vinarstvo, te menjaju navike i praksu lokalnoga stanovništva.
Onda se, polagano, vraćamo u grad
gde ručamo i nastavljamo sa probom vina:
Vinarije Galić, Kitokret vino Vinarije Sontacchi, graševina u penušavoj i
varijanti ledene berbe-spisak kao da nema kraja. Vinski biskupi krste vina.
Kutjevo je bilo poznato po
konjima lipicancima i dresurnoj vožnji jednoprega, dvoprega i četveroprega te
školi lakih jahača. Još daleke 1733. godine sagrađena je kasarna u okviru koje
se 1873. osniva vojna konjušnica.
U toj konjušnici kao vojnik služio je i književnik Antun Gustav Matoš. Rad konjušnice obnovljen je 1946. osnivanjem Vojne ergele, koja se posle jedne godine seli u majur Ovčare, a 1960. godine je ukinuta.
U toj konjušnici kao vojnik služio je i književnik Antun Gustav Matoš. Rad konjušnice obnovljen je 1946. osnivanjem Vojne ergele, koja se posle jedne godine seli u majur Ovčare, a 1960. godine je ukinuta.
Intenzivan razvoj poljoprivrede
nastavio se 1963. godine kada je osnovan PPK
Kutjevo. Stari srednjovekovni vinski podrum u Kutjevu živi svojim punim
životom neprekidno od 1232. godine i mesto je svakodnevnih okupljanja
ljubitelja vina i životnih radosti.
Žurka je, igra se i peva, jednom
rečju veseli. Takvi smo i krenuli natrag kućama, takvi smo kućama i stigli. Tog
dana kad je Mesec bio najbliži Zemlji.
„A za oblak mi se mesec skrio
sakrio mi pute
uzalud vam trud svirači
Нема коментара:
Постави коментар