уторак, 1. август 2017.

Bizovačke toplice kod Osjeka


U Bizovačke tolice krenuli smo jednog sparnog letnjeg dana kako bi u termalnoj vodi našli spas. A odakle ta voda, u slavonskoj ravnici, gde se nekad baškarilo Panonsko more?

 

Tragajući za naftom 1967. godine na 1830 metara ispod površine naišli su vrelu i slanu  vodu (96 C). Analizirajući je pronašli su pregrš minerala. Na drugoj, plićoj bušotini   (1650 m), voda nije bila toliko vruća (85°C) premda je bila gotovo istog sastava, no bistrija je od vode s prvog izvora. Eksploatacija vode počela je odmah. Ljudi su se kupali u ispusnim kanalima.



Godine sagrađen je otvoreni bazen i uz njega smještajni objekt. Hotel „Termia“ otvoren je 1990. godine, a u sklopu njega Poliklinika za medicinsku rehabilitaciju.



Godine 1997. završena je izgradnja Aquapolisa, suvremenog kupališnog kompleksa sa 9 bazena i 1500 m2 vodene površine s poluolimpijskim bazenom, bazenom za neplivače, dečjim bazenom, bazenom s vodenim atrakcijama, muzičkom pećinom i virpulima), tri džakuzi bazena različite veličine i dubine sa velikom vodenom gljivom i veštačkim talasima.



U okviru otvorenih sadržaja nalazi se i kiosk sa hranom i pićem. A posle kupanjca karakteristična slavonska "lagana" hrana uz graševinu naravno.

Нема коментара:

Постави коментар