четвртак, 25. јануар 2018.

Toledo, Kordoba i Alhambra: proučavanje umetnosti Al-Andalusa


izvor: Institut Servantes (Beograd) / Instituto Cervantes (Belgrado)

  • utorak 30. januar 2018. godine od 19:00 do 20:00 h 
  • predavač: profesor  Huan Karlos Ruis Sousa (Juan Carlos  Ruiz Souza)
  •  Predavanje će se održati na španskom sa simultanim prevodom na srpski jezik.
  • Mesto: Institut Servantes (Beograd) / Instituto Cervantes (Belgrado)

 
Al-Andalus, onako kako se poznaje u muslimanskoj Španiji između VIII i XV veka, dostigao je zavidan nivo u svim sferama kulture i ostavio nam neprocenjivo umetničko i monumentalno nasleđe, koje je prepoznao i UNESCO. Džamija u Kordobi, Toledo, Alhambra u Granadi, čine deo kolektivnog pamćenja čovečanstva, a danas predstavljaju neka od najposećenijih mesta u Španiji. 
Istraživanja o baštini Al-Andalusa poslednjih decenija doživela su značajne napretke, što nam je omogućilo da je bolje upoznamo i vrednujemo, a naročito da prevaziđemo niz opštih mesta koja su umetnost Al-Andalusa oduvek smatrala egzotičnom, orijentalnom i prazničnom. 

Huan Karlos Ruis Sousa doktorirao je istoriju umetnosti na Univerzitetu Autonoma u Madridu. Kasnije je svoje studije produbio istraživanjima u brojnim institucijama, poput Arapskog instituta u Parizu, Metropoliten muzeja u Njujorku, Italijanskog instituta za Srednji vek u Rimu, Francuskog instituta za arapske studije u Damasku, između ostalih.

Pošto je tokom pet godina radio kao profesor na Univerzitetu Autonoma u Madridu, 2006. prelazi na Katedru za istoriju umetnosti  (Srednji vek) na Univerzitetu Komplutense u Madridu. 
Svoja istraživanja usmerio je na uzajamne umetničke uticaje između Al-Andalusa i Krune Kastilje. Bavio se i inovativnim teoretskim i metodološkim studijama o istoriografskim debatama, sa novim pristupima analizi srednjevekovne umetnosti u Španiji. Autor je knjige „Studije i razmišljanja o arhitekturi Krune Kastilje i Kraljevstva Granade u XIV veku: kreativnost i/ili kriza“ (2000), a bio je i koordinator na  radovima poput „Alfonso X Mudri, pesme o Bogorodici“ (2001, tom II), „Kraljevi  i prelati: umetničko stvaralaštvo u kraljevinama Leon i Kastilja“ (2014), kao i „Istorija umetnosti u Španiji: razvoj, diskursi i predlozi“ (2016).

Нема коментара:

Постави коментар