петак, 4. септембар 2020.

Šumadijska vazdušna rivijera -Selters

 



Mnogi ove godine kukaju kao mravojedi, kao oni bi uživali ali eto ne može im se. Koještarije! Oni bi se smarali i u Pešti, Firenci, Parizu, Damasku ili Marakešu... Naravno, kada su potpuno nesposobni.

Evo me druge nedelje na Kosmaju, obilazim znamenitosti, vinarije i pivare, kafane, bazene i spa centre, idem na masažе, radim, dizajniram i družim se sa različitim ljudima, uzležаvam, čitam i sunčаm, vozim kroz šumu uz omiljenu mjuzu, vetrić mi mrsi ostatke kose, tu je i onaj nezaobilazni  romantičarsko-kičeski zalazak sunca na Tresijama gde se dolazi da bi se ljubavisalo i naravno predvečernji roštilj i sladoled. Onda legnem, crvrčci crčе, vetar donosi miris četinara i vijori zavesu.

Da se sada fokusiramo na spa i to baš onaj u šumadiskoj vazdušnoj rivijeri, u banji Selters.  Krenimo od istorije. Jedan od dva lekovito mineralna izvora koji se nalaze u Selters banji otkriven je posve slučajno – prilikom bušenja bunara. Trgovcu Naumu Atanasijeviću, bila je neohodna voda za pojenje stoke, te je počeo sa bušenjem bunara i naišao je na mineralnu vodu. Ovo se desilo davne 1898.godine, i ubrzo nakon toga ova voda bila je podvrgnuta stručnim analizama, čuvenog hemičara Marka T. Leka.



Ispitivanja su pokazala da zaista jeste u pitanju termomineralna voda, izuzetno bogata natrijum-bikarbonatom. Počeli su da je upoređuju po kvalitetu sa vodama čuvenog lečilišta Selteres u Nemačkoj, nakon čega i dobija isto ime – Selters banja.



Razvoj banje Selters nastavljen je izmešu dva rata. Tada je broj gostiju premašivao broj stanovnika varoši. U tom periodu objekat je i renoviran i izgrađeno je šest novih kada.



Najveći zamah u razvoju, Selters doživljava 1975. godine kada je Zavod za medicinu rada i rehabilitaciju otkupio i renovirao celokupni kompleks. Banja je pretvorena u moderno lečilište, sa specijalizovanim stručnim kadrom, savremenim dijagnostičkim kabinetim i opremom koji, uz prirodan faktor u lečenju, daju izuzetne rezultate.



Danas  kompleks poseduje  stacionar (stari hotel) i hotel (novi hotel), staze sa ukrasnim osvetljenjem, park sa četinarskom šumom površine oko osamnaest hektara, cvetne leje, drvene klupe za odmor, a poseban ukras su žalosne vrbe koje u leto daju dudove.



Hotel ima pansionski i opšti restoran, bar, galeriju, prodavnicu, poštu i veliki plazma televizor u holu. Od 1989. tu se održava likovna kolonija na kojoj su učestvovali brojni poznati slikari. U holu je i velika prodajno-izložbena galerija koja radi tokom cele godine., a u središtu je i koncertni klavir. Zbog svog otmenog i prijatnog ambijenta, u  hotelu Selters često se održavaju i  kulturne svečanosti. 



Kada uđete u banjski kompleks imate prostran parking sa hladovinom od drveća. A u samom banjskom kompleksu impozatni hol svedok nekih prošlih raskošnijih vremena.

Tako dolazimo i do  velnes centra koji nudi bazen, saunu, tepidarijum, slanu sobu i na kraju u blato. Blato je sa lekovitom vodom, najčešće za poboljšanje cirkulacije, jer zagreva lokalno tkivo, opušta mišiće i smanjuje bol. Pravi se tako što se lekovitoj vodi dodaje glina i zeolit, a zatim „sazreva” u specijalnom bazenu, pa se posle čuva na temperaturi od 40 stepeni Celzijusovih.

Termomineralna voda „Seltersa” može da se koristi za piće, kupanje, inhalaciju i ispiranje. Njeno upotreba e preporučuje se osobama koje pate od neinfektivnih zapaljenja grla, želuca, creva, žučnih puteva i mokraćnih kanala, osobama koje pate od nedostatka želudačne kiseline, osobama koje imaju kamen u žučnoj kesi i onima sa hroničnom opstipacijom. Ispijanje vode treba da izbegavaju oni koji imaju visok krvni pritisak.

Džakuzi je trenutno na opravci. Usluga kvalitetna i ljubazna (fizioterapeuti), pa preporučujem da ne prospustite ni masažu. 



Нема коментара:

Постави коментар