понедељак, 22. јул 2024.

Životinjsko carstvo: Avantura zoo park

 


Palić je, prema legendi koju će vam meštani rado ispričati, jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado pa je zato voda u jezeru slana. Po drugoj priči, jezero je ostatak Panonskog mora koje je u pradavna vremena postojalo na ovim prostorima.



Danas se prvo družimo sa živuljkama. Palićki zoološki vrt se svojim konceptom, idejnom kreativnošću, lepotom, uređenjem i tretmanom životinja prepoznaje u ovom delu Evrope. Osnovan je 31. maja 1950. godine. Osnivač  je grad Subotica. Površina na kojoj se prostire iznosi 15 hektara i sastoji se iz 10 hektara kultivisanog prostora u prirodnom samoniklom fazonu. U sklopu ZOO-vrta je i botanička baština vrta koja predstavlja zbirku mnogih zaštićenih vrsta, kao i netipičnih lišćara i četinara (kao što su libanski kedar, džinovska sekvoja i ariš) i više desetina hiljada sadnica sezonskih cvetnica sopstvene proizvodnje.. Ponudu Zoološkog vrta upotpunjuju izložbe slika, skulptura, radionice, seminari, stručni sastanci i konferencije.

Raspolaže sa oko 100 životinjskih vrsta, odnosno oko 450 primeraka životinja koje su smeštene u četrdesetak volijera, kaveza ili objekata. Godišnjа poseta premašuje 150 hiljada posetilaca.



Od osamdesetih godina prošlog veka ZOO vrt funkcioniše i kao pedagoška ustanova u koju đaci organizovano dolaze u posetu. Tom prilikom za osnovce se organizuju obrazovne radionice i stručna predavanja, dok srednjoškolci i studenti dolaze na stručnu praksu i volontiranje.

Majmuni, zmije, kajmani i ptice sa dalekih kontinenata, samo su neke od 300 egzotičnih životinja koje se godišnje zaplene na granicama Srbije. 


Stoga je ZOO-vrt Palić dobio i status prihvatilišta za životinje koje su pod kontrolom trgovine retkim i ugroženim vrstama i iznemoglih, ranjenih ili zaplenjenih životinja, koje su u posedu države (ali se nakon revitalizacije vraćaju u prirodu). Ovo prihvatilište je osnovano 2004. godine i od tada je zbrinuto oko 5 hiljada jedinki.


Нема коментара:

Постави коментар