среда, 21. фебруар 2018.

40. Međunarodni sajam turizma na Beogradskom sajmu - “Odmor te čeka!”
Na Beogradskom sajmu održana je 20. februara konferencija za medije na kojoj je najavljen jubilarni 40. Međunarodni  sajam turizma u Beogradu, koji će se održati od 22. do 25. februara 2018. godine na Beogradskom sajmu. Svečano će biti otvoren u četvrtak, 22. februara 2018. god. u 12:15 časova na Galeriji hale 4 Beogradskog sajma.U halama Beogradskog sajma 1, 1a, 2a i 4 predstaviće se najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije, međunarodni turoperatori, i posetiocima ponuditi aranžmane za predstojeću turističku sezonu, ukratko očekuje se više od 1200 izlagača iz 55 zemalja sveta. Pod sloganom „Odmor te čeka!“ posetioci će imati prilku da iskoriste ekskluzivne sajamske cene i popuste od 5 do 50 %.

Sajam Turizma objedinjuje i promoviše sve grane turističke privrede, organizujući istovremeno i IX Međunarodni sajam vina BEOWINE, XIV Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme HORECA – OPREMA i XIV. Sajam suvenira.Sajam turizma važan je za učesnike manifestacije, turističke organizacije i agencije, ali i za srpsku privredu. Na njemu aktivno učestvuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, TOS, TOB i ostale institucije i organizacije. Tokom Sajma tradicionalno se sklapaju međudržavni sporazumi o saradnji, poslovni dogovori i aranžmani.

 „ Sajam turizma ima dugu i uspešnu tradiciju na koju smo ponosni, ali koja je i obavezujuća. Uložili smo mnogo rada da bismo stigli do ovako izuzetnih rezultata – od samostalnog organizovanja ove manifestacije zabeležili smo preko milion posetilaca, ali i 25 hiljada izlagača iz 180 država. Integralni delovi ove najveće manifestacije su i 14. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – HORECA, 9. Međunarodni sajam vina – BEOWINE i 14. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“, koji organizujemo zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije.

Naš ovogodišnji cilj je jačanje poslovne posete, u čemu će nam pomoći 1.200 izlagača iz 55 država. Oni će svoju ponudu prezenovati na 15 hiljada kvadrata, a posebno smo ponosni na dve činjenice – među učesnicima su četiri nove države, a Grčka je ovogodišnja „zemlja partner“.

Lidersku poziciju u regionu jugoistočne Evrope Sajam turizma neguje kontinuiranim usavršavanjem svih segmenata poslovanja – stalno raste broj učesnika koji dolaze iz sve većeg broja zemalja, svake godine ga obiđe sve veći broj posetilaca, izlagački i prateći programi su sve bogatiji, biznis aspekt i poslovni susreti obeležje su koje ističu svi akteri manifestacije.“, istakla je Danka Selić, generalna direktorka Beogradskog sajma

„ Sajam turizma se izuzetno dobro kotira na lestvici sajamskih manifestacija koje se bave turizmom u regionu i ovom delu Evrope. Na ovoj manifestaciji, veoma važnoj za razvoj domaćeg turizma, primetna je sve bogatija ponuda Srbije, u kojoj se može provest lep produženi vikend, ali i čitav godišnji odmor.

Turizam je privredna grana koja brzo reaguje na loše uticaje, ali se isto tako brzo i oporavlja. Prošla godina označena je kao rekordna, jer je zabeleženo milijardu i 300 miliona međunarodnih putovanja. Turistički promet povećan je više od sedam odsto, a prednjačio je upravo region u kome se nalazi Srbija. Prezadovoljni smo i zbog izuzetno dobrih odnosa sa Grčkom i zbog njenog posebnog ovogodišnjeg tretmana. Saradnja u turizmu je izuzetno važna, što ne čudi jer se na Sajmu ne prodaje samo tržište Srbije, već i čitavog regiona.“, nadovezala se Renata Pindžo, predsednica Organizacionog odbora Sajma turizma

Grčka – večita inspiracija za putnike i omiljena letnja destinacija za domaće turiste, ove godine biće posebno predstvaljena jer je ponela „titulu“ – zemlja partner. Reprezentativni turistički centri, regije i gradovi kao i autentičan kontinentalni i ostrvski deo, prelepe plaže, čisto i toplo more, dovoljna su referenca za posetice Sajma turizma da i ove godine istraže ponudu agencija i mnogobrojne mogućnosti za letovanje u Grčkoj.

„ Izuzetna je sreća i čast što je Grčka „zemlja partner“ na jubilarnom, 40. Sajmu turizma u Beogradu, mada sa Srbijom uvek osećamo nepodeljeno prijateljstvo, negujemo zajedničku istoriju i bogatu kulturnu saradnju. Tradicionalno sa zadovoljstvom gostimo srpske turiste, a u 2018. njihov broj je dostigao 850 hiljada. Pored severa Grčke, koji srpski turisti najčešće posećuju zbog blizine, osetno se povećava i broj avionskih putnika i posetilaca udaljenih ostrva.

Grčku želim da predstavim kao blisku, bezbednu i prijateljsku destinaciju, kao zemlju dugačke obale – najduže u Sredozemnom moru, sa mnogo ostrva, planina, modernih ali i ruralnih gradova, lepih sela, veselih ljudi, bogate kulture, istorije, nebrojenih gastronomskih ukusa. Grčka je dobra i poželjna destinacija za putnike iz celog sveta. Takođe, sve više turista iz Grčke dolazi u Srbiju, a Beograd je, naravno, najposećeniji.“, saopštio je naš gost iz Grčke, Konstantinos Cegas, generalni sekretar Turističke organizacije Grčke.

Pored Grčke, na Sajmu će se predstaviti i Egipat, BJR Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Turska, Slovenija, Bugarska, Indija, Tunis, Mađarska, Nemačka, Ruska federacija… Prvi put svoje turističke potencijale predstaviće Južnoafrička Republika, Palestina, Kamerun i Maroko.

Srbija je već niz godina pozicionirana kao omiljena i nezaobilazna destinacija u ovom delu Evrope, sa konstantnim porastom broja noćenja i dolazaka, što se posebno odnosi na Beograd, kao prestonicu.

 „Za Turističku organizaciju Srbije nastup na Sajmu turizma je poseban događaj, jer na jednom mestu predstavljamo sve potencijale. To nam je veoma važno jer od ukupnog broja turista u našoj zemlji 51 odsto su domaći. U sveobuhvatnoj ponudi ove godine akcenat stavljamo na dve stvari – kulturno-istorijsko nasleđe i aktivan odmor.

Naš ovogodišnji nastup biće i tradicionalan i moderan, pa pozivam sve posetioce da obiđu celu halu 4, ne samo naš štand, jer će tako moći da „prođu kroz celu Srbiju“ i pronađu odgovarajuću destinaciju za svoj odmor. Pripremili smo i nagradne igre sa vrenim poklonima, a posebnu zanimljivost predstavlja i Sajam suvenira, na kome učestvuje 30 izlagača. Dobro smo se pripremili jer je prošla godina bila rekordna, a taj rekord treba obarati.“ kaže Marija Labović, direktorka TOS-a.

Aduti kojima Srbija pleni na turističkom tržištu obuhvataju domaće destinacije i znamenitosti, hotele, odmarališta i turističke centre, prirodne lepote, raznovrsne sadržaje za odmor, zabavu, zdravstveni oporavak, sport, rekreaciju, avanture…

Zbog nadaleko čuvenog gostoprimstva, u Srbiji uživaju gosti iz celog sveta, ali i domaći turisti koji se sve češće opredeljuju za odmor u svojoj zemlji.

Ove godine Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pripremilo je više vaučera za boravak u domaćim turističkim centrima – preko 80 hiljada, čime je dodatno podstaknut razvoj domaćeg turizma.

Uz pregršt interaktivnih sadržaja, prateći program biće najatraktivniji do sada, privlačan za poslovne posetioce ali i najširu publiku i posetioce.

Turističke organizacije će predstaviti brojne festivale, manifestacije i događaje, kao i najznačajnije potencijale i planove svojih aktivnosti.

Na Sajmu turizma tradicionalno učestvuju Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Beograda, koje tokom čitave godine na inostranom i domaćem tržištu promovišu turizam naše zemlje i tematski obrađuju domaće fenomene i znamenitosti.

 „Ne nameravam da kažem sve što smo pripremili za ovogodišnji nastup na Sajmu turizma – dođite da vidite šta će sve biti na štandu Turističke organizacije Beograda. Za razliku od Srbije, 80 odsto noćenja u Beogradu ostvarili su stranci, samo 20 odsto domaći turisti, pa zato Beograd moramo da pokažemo i ljudima iz naše zemlje. I dalje ćemo pokušavati da povećavamo broj turista, mada on u poslednje četiri godine raste za po 20 odsto. Ove brojke se odnose na noćenja, ali to je ono „na čemu se broje pare“.

Zbog značaja regionalne saradnje prezadovoljan sam što ćemo napraviti posebnu saradnju sa Grcima. Sajam turizma biće mesto razgovora i dogovora o regionalnoj saradnji. Očekujemo veliki broj gostiju sa svih strana, ali i iz Beograda. Ciljevi su visoko postavljeni, ali ne sumnjam ni u ostvarivanje novih rekordnih rezultata.“, istakao je Miodrag Popović, direktor TOB-a.

Turistička organizacija Srbije (TOS) će ove godine u hali 4 predstaviti bogatu turističku ponudu naše zemlje i skrenuti pažnju na raznovrsnost i prirodne lepote, spomenike kulture, turističke atrakcije i mogućnosti da se Srbija upozna na najlepši način.

Turistička organizacija Beograda (TOB) promovisaće turističku ponudu srpske prestonice, koja je svake godine sve bolja. Kao već afirmisana poslovna „city break“ destinacija, Beograd je privlačan za investicije, kongrese i seminare, ali i kao grad kulture, sporta, dobre energije, šopinga i zabave.

Zbog održavanja četiri srodne manifestacije u isto vreme – sajmova turizma, hotelsko-ugostiteljske opreme, vina i suvenira, za Beograd se krajem februara može reći da je „svet u malom“. To je prilika za jedinstveno okupljanje poslovnih ljudi koji se bave ovim biznisima, a zahvaljujući sveobuhvatnom pristupu, ove manifestacije svake godine privlače sve veću pažnju.
Događaj kojim počinje vinska sezona, BEOWINE, trajaće dan kraće od Sajma turizma,  od 22. do 24. februara, u proširenom izlagačkom prostoru u halama 3 i 3A, a obeležiće ga sasvim novi koncept i značajan broj novih učesnika i poslovnih posetilaca.SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme Sajma turizma: četvrtak, 22. februara 2018. od 10 do 18h,
                                                     petak 23. i subotu 24. februara od 10 do 19h i
                                                      nedelju, 25. februara od 10 do 17h.    


Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, ulaznice za grupne posete su 200 dinara, a parking se plaća 200 dinara po započetom satu.


Нема коментара:

Постави коментар