петак, 17. јул 2015.

Pisma iz Švajcarske - Samo zatvori oči i tamo si!


Kako odoleti ovakvom izazovu? Naravno video sam i ljubičaste krave, iako su me prijatelji s podozrenjem gledali, dok sam im, s iskrenim oduševljenjem, pričao o ovoj alpskoj specifičnosti. Slatki zalogaj Alpa, čuvena švajcarska čokolada "toblerone", čiji su sastav oblik i pakovanje patentirani još 1909. godine, prodaje se u obliku trouglaste štangle s oštrim poprečnim presecima.


Oblik čokolade simbolizuje padine, useke i vrh švajcarskih Alpa. Sastoji se od mleka, meda i badema, a čokolada je dobila ime po poslastičaru Tobleru koji je na zamisao o novoj vrsti čokolade došao probajući italijanski specijalitet torone.


Par tabli švajcarske poslastice volšebno je završilo u mom rancu u zamenu za simboličnu količinu franaka. Onda predahnuh u malenom parku. Roditelji s dečijim kolicima, ljubavnici, usamljeni ili slučajni prolaznici, svi oni uživali su u prelepom julskom danu. Danu zbog kojeg smo prevalili stotine kilometara s obala jezera Koma. Za one neupućene, u Švajcarsku se ulazilo s šengenskom vizom. Od nedavno samo s pasošem.

fotografija: Vlada Paradinović

Iza ovog svakodnevnog sveta, vidljivog oku svakog stanovnika ove planete postoji jedan skriveni, tajansvani. Brat je mio, ma koje vere bio. A tek sestra. Našlo se ovde, u zemlji blagostanja, mesta za večno nezadovoljne ljude. Švajcarska bajka. Šarolika politička paleta sabila se na nevelikom prostoru, kineski disidenti, verske sekte iiranski komunisti. I niko nikom nije smetao, i na ni na jednom licu nije bilo ničeg drugog do osmeha.


Normalno, za zemlju, koja kao da je izašla iz Diznijevog studija. No, nimalo nije bilo dosadno kao što sam očekivao. Karnevalsko raspoloženje i šarm duhovitih žitelja ovog grada, koji je do skora, nosio epitet „najboljeg mesta za život“, odmah me je „kupio“. Nažalost, došli smo u pogrešno vreme da bi probali čuveni fondi. On se konzumira u dugim, zimskim noćima.


Lugano, perjanica švajcarske države, rodno mesto legendarnog heroja Vilijama Tela iz XIII veka. Pomenuti junak, švajcarski je odgovor na našeg Kraljevića Marka. Pomenuti vitez svojom strelom je pogodio jabuku koja se nalazila na glavi njegovog sina.


Grad se nalazi u kantonu Ticano, koji je ušao u sastav švajcarske države 1803. godine. Lugano leži na istoimenom jezeru, na kojem se nalazi most, koji povezuje ovaj grad s Milanom. Zanimljivo je i malo poznato da se u blizini nalazi mala enklava koja pripada italijanskoj državi.


Uspinjačom smo se od stanice, spustili u centar grada. Uživaloi smo u sunčanom danu, na obalama istoimenog jezera. Stari grad krasi monumetalna Piazza della Reforma s mnogobrojnim baštama. Nažalost, ondašnji kelneri nisu osvetlali obraz. Na naš zahtev da nam donesu ledenu nes kafu, pokušali su da nam „uvale“ znatno skuplju varijantu s sladoledom. No malo su se zaneli, ne znajući na koga su se namerili.


Pomenutu kafu smo popili, a njima platili ono što smo naručili. Nimalo vaspitano, reagovali su drekom i to uglavnom upućenom našem ženskom, većinskom društvu. Kao da nedavno na tri ključne političke funkcije u Švajcarskoj nisu došle žene, što je presedan u zemlji u kojoj su pripadnice lepšeg pola dobile pravo glasa tek 1971.godine. Žene danas čine 30 odsto poslanika u švajcarskom parlamentu.


Brzim, bešumnim, čistim i da sat naviješ tačnim švajcarskim vozom stižemo u obližnji grad, Lokarno. Pravimo pauzu uz špagete i sjajni sivi pino.


Ovaj gradić se nalazi na obalama jezera Mađore i nosi titulu najsunčanijeg švajcarskog grada. Tokom Srednjeg veka bio je poprišta megdana između biskupa od Koma i vojvode od Milana, koji ga osvaja u XIV veku. U švajcarsku konfederaciju ulazi 1512. godine.


Od 1803-1878. godine je prestonica kantona Ticino. Kastel Viskontio potiče iz XII veka, kada ga je izgradila porodica Oreli. Godine 1342. prelazi u vlasništvo milanske porodice Viskonti. Oštećen je prilikom prelaska u švajcarske ruke.

P.S. Da nije ni u Švajcarskoj sve ljubičasto, pardon ružičasto, dokazuje jedna crtica iz štampe. Nedavno je s dna Ciriškog jezera izvučena gomila urni s pepelom osoba koji ovamo odlaze radi eutanazije. Pitanje je da li bi se ovakav vandalizam i otkrio da nekim čamdžijama nije pala cirada i potonula. A Švajcarci k'o Švajcarci, nisu mogli da kupe novu, već zaronili. I našli šta nije trebalo!

Нема коментара:

Постави коментар