уторак, 21. јул 2015.

Snippets of Serbia-Ema Fink

Amerikanka koja je pronikla u srpsku dušu

U ponedeljak, 20. jula od 20 časova, u UK Parobrod, istovremeno slaveći peti rodjendan (Srećan rodjendan Parobrodu!) upriličena je izložba i promocija knjige “Snippets of Serbia" Amerikanke Eme Fik, a u izdanju Komshe-Travel Guide Publishing. 


 

Ema Fik, Amerikanka na privremenom radu u Srbiji, ili ako je suditi po količini njene očigledne ljubavi, našem trajnom boravku u njenom srcu, od rodne Luiziane preko Novog Pazara do Beograda, Ema je poput Rebeke Vest, Jovana Cvijića, Veselina Čajkanovića složila mozaik komadića sopstvenih impresija u antropološki prikaz Srbije danas. 


Od hrane i ljudi, orijentalnog i vizantijskog, do svakodnevnog i dekorativnog, od kulture življenja do umetnosti. Ukrašavajući ovu knjugu duhovitim sličicama nadahnuta naklonošću, koja polako ali sigurno prelazi u ljubav, Ema je ne samo oslikala srpsku geografiju, nego ušla i u srpski menatalitet, u naše vrline i u naše mane. 

 

Zadivljuje šta je sve, ne samo videla, nego i uočila i prepoznala kao karakterestično. A o gastronomiji neću ni troširi reči, srpska kuhinja i srpska kafana su otvorena knjiga koja ona čita i upija bez ostatka. 

 

Jedan sasvim orginalan i lep suvenir Ema je podarila Srbiji, a vi je podelite sebi, sebi dragim ljudima, posebno onima koji ne žive ovde, i još više onima koji nisu Srbi. 

 

Gledajući nas kroz Emine oči možda će nas bolje shvatiti. I zavoleti, kao što se to Emi desilo. Izložba u UK Parobrodu otvorena je do subote 26. jula. Pored knjige možete nabaviti i simpatičnu šolju, kao i razglednice i magnete za frižider sa Eminim ilustracijama.


Нема коментара:

Постави коментар