понедељак, 22. фебруар 2016.

38. Сајам туризма у Београду, дан после




Закрише се сајамске двери. Туристичке агенције пакују преостали рекламни материјал и праве краћи предах. Посетиоци  листају брошуре и шуре отекле ноге у лавору. Воду су замирисали лавандом покупљеном на тамо неком штанду. И плајвајз је са сајма. Као  и обележивач пртљага. 



 

Проверава се, с времена на време, и телефон, јер било је баш много наградних игара. Да се не начиње штек из сламарице. Греота је! Да сумирамо, као и увек било је инспиративно и занимљиво. 



 
Скромније, нажалост. Криза у свету и несигурна политичка ситуација не стимулишу људе на путовања. Али као што рече Меша Селимовић : „Бој се овна, бој се говна, кад ћу живети“. Но, пакујте кофере, па на пут. 






Сајам туризма и пратеће манифестације ове године обишло је 71.578 посетилаца чиме је оборен прошлогодишњи рекорд. Посетиоци су могли да  остваре екслузивне попусте и букирају летње аранжмане за места "Где још нису били" уз интересантне и премијерне понуде туристичких агенција и туроператера.


И Србија се представила како је знала и како је умела. Било је ту и песме и игре, згодних цица и укусног залогаја, покојег гутљаја. Пратећи програм који информише и наговештава.  Уживали смо у масажама, грчкој фети и хоботницама, турским баклавама и ратлуцима, индонежанском плесу. Па мало ли је? Мислим, сасвим довољно да окуражи страшљиве, а они други само бирају где ће. Па где ћете?



 
И градске власти су одрешиле буђелар. У оквиру презентације Београда као домаћина Међународног сајма туризма и обележавања Међународног дана туристичких водича, у сарадњи Секретаријата за привреду Градске управе града Београда, Удружења туристичких водича Србије и Туристичке организације Београда, и у сарадњи са Градским саобраћајним предузећем ''Београд'' и Установом културе ''Вук Стефановић Караџић'',  било је обезбеђено бесплатно разгледање града  трамвајем у трајању око 90 минута, са водичем на српском и енглеском језику.  



Удружење туристичких водича Србије (УТВС) је обезбедило лиценцираног туристичког водича за разгледање града. Организовано је и бесплатно разгледање града аутобусом BS toursa за излагаче и учеснике 38. Међународног сајма туризма у Београду.

Традиционално, туристички водичи обележавају Међународни дан туристичких водича тако што поклањају бесплатна разгледања својим суграђанима, домаћим и страним посетиоцима , што ће и ове године реализовати у сарадњи са Секретаријатом за привреду. 

Наши суграђани и посетиоци имали су могућност  да обиђу и здање Града Београда (Старог двора) у суботу, 20. фебруара , у групама од по 30 посетилаца са почетком у 10, 11 и 12 часова.


Нема коментара:

Постави коментар