понедељак, 2. септембар 2019.

VRELINA GASTRO SREMA U STAROJ PAZOVI




piše: Gordan Gorunović





Dvodnevna turističko gastronomska manifestacija “Gastro Srem” održana je u petak i subotu na Trgu dr Zorana Đindjića u Staroj Pazovi. Na Trgu je bilo preko 70 izlagača sa najspecifičnijim i najraznovrsnijim proizvodima iz Srema. Manifestaciju je posetilo čak 90% više ljudi nego prošle godine.



Područje Stare Pazove bilo je naseljeno još u  doba praistorije. U doba Starog Rima bilo je deo provincije Panonije sa sedištem u Sirmijumu. Tokom srednjeg veka ovo poručje je bilo više vekova na razmeđi između Vizantije i Ugarske. Za vreme Osmanskog carstva Pazovu su naselili Srbi i ostali su pretežno stanovništo sve do kraja XVIII veka.


 „Dali smo sve od sebe kako biste se osećali ugodno i kako biste uspeli da sagledate barem deo svega onoga što u gastronomskom smislu Srem ima da ponudi. Nije bilo lako od najboljih izabrati najbolje. Osim bogate gastronomije, u kojoj ćete sigurno uživati, bila nam je dužnost, a i želeli smo da vam predstavimo i kulturno nasleđe Srema. Kako idemo u korak sa vremenom,  sve to smo upriličili na moderan način, pa tako je i nastao slogan pod kojim se održava ovogodišnja manifestacija „Srem na moderan način”. “ istakla je direktorka Turističke organizacije Stara Pazova Dragana Zorić Stanojković.




Jednodnevni izlet za novinare priređen je u odličnoj orgnizaciji  na čelu sa Dunjom Bibić. Pet sati provedenih u ovoj varoši bilo je nabijeno hedonizmom, lepom muzikom, bojama i pozitivnom energijom. Domaćini su bili na visokom nivou gostoprimstva tako da je provod bio upotpunjen.




Posetili smo prvo izložbu  „Najstariji kuvari Evrope”  u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović” u Staroj Pazovi, koju je svečano otvorio Zlatko Puntijar, ugostitelj i kolekcionar iz Zagreba u čijem se vlasništvu kuvari i nalaze. 


 
 „Izloženi su stari kuvari, među kojima i najstariji srpski kuvar iz 1855. godine, najmanji kuvar na svetu (2cm x 2cm), najstariji vojvođanski kuvar, kao i stari jelovnici i viljuške od plemenitih metala kakvim su se služili Nemanjici na svom dvoru”, izjavio je Puntijar koji je prisutnima demonstrirao i otvaranje šampanjca sabljom. 


 

Uz odličan penušavac "The" vinarije Deurić velika grupa medijskih poslenika uživala je u izložbi i razgovoru.  Kuriozitet je između ostalog i „Vodič kroz Zagreb" na ćirilici izdat 1912. godine za goste iz Srbije (s malom pravopismom greškom u samom naslovu).




Skulptor Nikola Faller napravio je konja od slame u prirodnoj veličini. Za kraj  ženski tamburaški orkestar „La Banda"  prošetao je prisutne kroz vreme i sve krajeve sveta. Svirale su širok dijapazom muzičkih stilova od roka do džeza.

 

Prvi dan održan je karavan "Izađi mi na teglu", a drugi na sredini Trga održan je “Open kitchen show”. Sremice I Sremci spremali su riblju čorbu, gulaš, čvarke. Sav dobrovoljni prilog koji je sakupljen za degustaciju ovih specijaliteta biće poklonjen u dobrotvorne svrhe. Specijalni gost bila je blogerka Minja Bogdanovski, autorka bloga Minjina kuhinjica, koja je sa Sremicama pripremala čvarke.




Punih srca a bogami i stomaka vratili smo se za Beograd. Stara Pazova i Gastro Srem su pokazali kako treba napraviti lepu i bogatu manifestaciju koja može biti na ponos i diku srpskom turizmu.

Нема коментара:

Постави коментар