piše: Gordan Gorunović
Dvodnevna turističko gastronomska
manifestacija “Gastro Srem” održana je u petak i subotu na Trgu dr Zorana
Đindjića u Staroj Pazovi. Na Trgu je bilo preko 70 izlagača sa najspecifičnijim
i najraznovrsnijim proizvodima iz Srema. Manifestaciju je posetilo čak 90% više
ljudi nego prošle godine.
Područje Stare Pazove bilo je
naseljeno još u doba praistorije. U doba
Starog Rima bilo je deo provincije Panonije sa sedištem u Sirmijumu. Tokom
srednjeg veka ovo poručje je bilo više vekova na razmeđi između Vizantije i
Ugarske. Za vreme Osmanskog carstva Pazovu su naselili Srbi i ostali su
pretežno stanovništo sve do kraja XVIII veka.
„Dali
smo sve od sebe kako biste se osećali ugodno i kako biste uspeli da
sagledate barem deo svega onoga što u gastronomskom smislu Srem ima da
ponudi. Nije bilo lako od najboljih izabrati najbolje. Osim bogate
gastronomije, u kojoj ćete sigurno uživati, bila nam je dužnost, a i
želeli smo da vam predstavimo i kulturno nasleđe Srema. Kako idemo u
korak sa vremenom, sve to smo upriličili na moderan način, pa tako je i
nastao slogan pod kojim se održava ovogodišnja manifestacija „Srem na
moderan način”. “ istakla je direktorka Turističke organizacije Stara
Pazova Dragana Zorić Stanojković.
Jednodnevni izlet za novinare priređen
je u odličnoj orgnizaciji na čelu sa
Dunjom Bibić. Pet sati provedenih u ovoj varoši bilo je nabijeno hedonizmom,
lepom muzikom, bojama i pozitivnom energijom. Domaćini su bili na visokom nivou
gostoprimstva tako da je provod bio upotpunjen.
Posetili smo prvo izložbu „Najstariji kuvari Evrope” u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović” u
Staroj Pazovi, koju je svečano otvorio Zlatko Puntijar, ugostitelj i
kolekcionar iz Zagreba u čijem se vlasništvu kuvari i nalaze.
„Izloženi su stari kuvari, među
kojima i najstariji srpski kuvar iz 1855. godine, najmanji kuvar na svetu (2cm
x 2cm), najstariji vojvođanski kuvar, kao i stari jelovnici i viljuške od
plemenitih metala kakvim su se služili Nemanjici na svom dvoru”, izjavio je Puntijar koji je
prisutnima demonstrirao i otvaranje šampanjca sabljom.
Uz odličan penušavac "The"
vinarije Deurić velika grupa medijskih poslenika uživala je u izložbi i
razgovoru. Kuriozitet je između ostalog
i „Vodič kroz Zagreb" na ćirilici izdat 1912. godine za goste iz Srbije (s malom pravopismom greškom u samom naslovu).
Skulptor Nikola Faller napravio je
konja od slame u prirodnoj veličini. Za kraj
ženski tamburaški orkestar „La Banda" prošetao je prisutne kroz vreme i sve krajeve
sveta. Svirale su širok dijapazom muzičkih stilova od roka do džeza.
Prvi
dan održan je karavan "Izađi mi na teglu", a drugi na sredini Trga
održan je “Open kitchen show”. Sremice I Sremci spremali su riblju
čorbu, gulaš, čvarke. Sav dobrovoljni prilog koji je sakupljen za
degustaciju ovih specijaliteta biće poklonjen u dobrotvorne svrhe.
Specijalni gost bila je blogerka Minja Bogdanovski, autorka bloga
Minjina kuhinjica, koja je sa Sremicama pripremala čvarke.
Punih srca a bogami i stomaka vratili
smo se za Beograd. Stara Pazova i Gastro Srem su pokazali kako treba napraviti
lepu i bogatu manifestaciju koja može biti na ponos i diku srpskom turizmu.
Нема коментара:
Постави коментар