понедељак, 24. јул 2023.

Hanover, grad odakle je došla Astrid

 


„Ako je neko imao gotovo više razumevanja

od tri mudraca sa Orijenta

I zapravo mislio da nikada ne bi pratio zvezdu poput njih..“




 Glavni grad Donje Saksonije, univerzitetski grad i ekonomski centar ujedno je najveći grad i centar okruga Regiona Hanover.

 Ali i grad iz koga je u Rovinj osamdesetih došla dražеѕna Astrid, stranjkinja sa plavim očima. Tada sam saznao da se tamo govori najpravilniji nemački jezik.

 Smestio se  na reci Lejne, a naseljava ga oko 516.000 stanovnika. Samo ime ovog grada znači „visoka obala“, mada i dalje postoje debate oko ovog pitanja.



Hanover je bio malo ribarsko mestašce, a postao je veliki grad u XIII veku zahvaljujući svojoj dobroj poziciji. U XIV veku napravljene su najveće crkve Hanovera, kao i gradske zidine sa tri ulaza.

 Statistike beleže da ovaj grad za nedelju dana ugosti onoliko gostiju koliko ima stanovnika.



Veliki deo grada je sistematski porušen u naletima savezničke avijacije na kraju Drugog svetskog rata. U širem centru Hanovera greškom se održala zgrada današnje Gradske kuće (Neues Rathaus). Najbolji prikaz Hanovera se može videti na maketama u prizemlju Gradske kuće, nedaleko od Masch-see jezera.




Nije potrebno biti ekspert za arhitekturu kako bi bili impresionirani novom hanoverskom gradskom kućom. Pogled na ovu palatu je zaista impresivan, a može se uporediti samo sa  pogledom na grad  sa kule visoke 93,5 metara.  Lift koje posetioce penje do tornja je jedinstven, jer je to jedini  parabolični lift u Europi. Izgrađena je između 1901. i 1913. godine u stilu tzv. Wilhelmine perioda. Ovo je jedna od najzanimljivijih građevina u Hanoveru kada se ima u vidu da je izgrađena na osnovana 6.026 greda od bukvinog drveta, a krunisana je sa zasvođenim tornjem koji je skoro 100 metara visok i koji dominira, ako se grad posmatra iz vazduha.

Kartu za prevoz možete kupiti isključivo platnom karticom na automatima na stajalištima.



No, šetnja starim gradom je pravo putovanje u hanoversku istoriju. Za one koji prvi put dođu u Hanover, postoji takozvana “crvena nit” (Der “Rote Faden”) – linija iscrtana po ulicama i trotoarima koja vas vodi kroz samo srce grada, pored svih najlepših i najvažnijih arhitektonskih ukrasa, polazi od železničke stanice ili Trga Ernsta Augusta, pa starim centrom grada dolazi blizu Marktkirche crkve (pijačna crkva), do nove Gradske kuće i vraća se ulicom Georgstrasse do Kropckea. Ako prođete duž ove crvene linije, videćete čak 36 zanimljivih “crvenih tačaka”, a putanja ima malo više od četiri kilometra.

Postoji i žuta i zelena linija, а ima i onih koji preferiraju belu.

Državni muzej Donje Saksonije smešten je nasuprot Nove gradske kuće. Njegova spoljašnost je sjajna baš kao i zbirka koja se u njemu nalazi. Muzej ima izuzetno veliku zbirku umetnosti od XI do XX veka. Njegovo arheološko odeljenje sastoji se od artefakata u gotovo 500.000 godina, dok  je njegovo etnološko odeljenje ima zbirke fascinantnih predmeta iz celog sveta.



U parku me za preću, mučki izlučevinom iz želuca napala ptica.

Muzej Sprengel  je dom za jednu od nemačkih najvažnijih zbirki moderne umetnosti.  Galerija je otvorena 1979. godine i sadrži zbirke privatnih i državnih zbirki, a poznata je po brojnim delima lokalnog umetnika Kurt Schwitters, kao i među umetnicima kao što su Max Ernst, Picasso i Paul Klee. U muzeju se takođe  čuva kolekcije koju je darovao poznati umetnik Niki de Saint Phalle, kao i fascinantan veliki metal skulptura Alexandera Caldera.

Herrenhausen pored toga sto je najpoznatiji orijentir u Hanoveru, takodje uživa medjunarodnu reputaciju. Ovaj zeleni zid sadrži četiri  jedinstvena vrta: Veliki vrt (Großer Garten), Berggarten, Georgengarten i  Welfengarten. Simetričan, lepo uredjen Veliki vrt je centar svih dešavanja, festivala, koncerte i pozorišnih predstava.



Barokni Berggarten, s druge strane, svedoči o 300  godina istorije. Nemački muzej Wilhelm Busch za karikaturu i kritičnu grafičku umetnost i hram Leibniz privlače turiste u Georgengarten.  Veličanstveni Welfenschloss  smešten je u Welfengartenu.

Ako ste ogladneli tu su čuvene kobasice u kari sosu sa malo belog bibera i pomfritom za svega dva evra; ili i poznata donjesaksonska prasetina sa raznim začinima. Uz lokalna piva podrazumeva se.




Dvorac Marienburg, usađen u brda Kalenbergera, uzdiže se na jugozapadnoj padini brda "Marienberg", oko 20 km južno od Hanovera. Ovaj dvorac je letnja rezidencija porodice Guelf iz XIX  veka, jedne od najstarijih kraljevskih porodica u Evropi, a sam dvorac je jedan je od najznačajnijih nemačkih spomenika u neogotičkom stilu.



Ne propustite ni Novu gradsku crkva (Neustädter Kirche) sagrađene u XVII veku i u okviru koje se nalazi grobnica čuvenog nemačkog filozofa i matematičara Vilhema Lajbnica  (1646-1716).

Pri povratku u hotel, već duboko u noć, prelazimo van pešačkog prelaza. Kažu, saputnici, spavaju Nemci. Odjednom sa obližnjeg krova podiže se crveni helikopter. Ne onaj sa parama.



No vratimo se tvorcu stihova sa samog početka. Wilhelm Busch (1832-1908) je rođen u Widensahlu u Hanoveru. Više prepoznat po svojim crtežima, bio je i pesnik. Smatra se "kumom nemačkih stripova".




Нема коментара:

Постави коментар