понедељак, 7. октобар 2024.

JАШИ

 


Град Јаши налази се иза Карпата, у североисточном делу Румуније, у историјској покрајини Молдавија, уз саму границу са данашњом државом Молдавијом.




 Света Петка је почивала у Београду, на шта данас подсећа Капела подигнута у њену част. Њене мошти пренесене су на молбу Милице султану 1417. године.




 Након турског освајања Београда 1521. мошти су пренете у Цариград, одакле их откупљује молдавски војвода и преноси у Јаши.

Црква Ружица и даље чува једну частицу мошти светитељке.



Јаши је универзитетски центар, седиште Митрополије Молдавије и Буковине и пре свега стециште ходочасника, јер се у њему налазе мошти Свете Петке.




Обилазак града  започиње од Саборнe црквe зиданe oд 1881. до 1886. године по узору на ренесансне цркве у Дебрецину и Лавову (обишао обе), као и на цркву Тринита дел Монте (Св. Тројица од брда) у Риму.



Печат унутрашњој декорацији утиснуо је познати румунски сликар Григорије Татареску. На зидовима цркве, у куполи, на стубовима и на иконостасу насликао је преко 250 појединачних ликова и композиција.



Црква Света Три Јерарха, задужбина војводе Василија Лупуа из 17. века, ремек је дело и узвишени симбол румунске историје и уметности. Израсла је у легенду која не престаје да очарава посетиоце. Представља врхунац румунске средњовековне камене пластике, а њена надахнута лепота исклесана је у каменом везу.




 Као да вековима прича о победи духа над материјом; манастир Четацуја, задужбина војводе Ђорђа Дуке, саграђен је у периоду 1668-1672. године. Манастирска црква истиче се својом елеганцијом, једноставношћу и прецизношћу пропорција. Репрезентативни је споменик молдавске феудалне уметности 17. века.

Јаши је био престоница Кнежевине Молдавије и Румуније.




Нама на услузи била је дегустација вина Републике Молдавије, изложба аутомобила и паса. Ко да су мене питали.

Паузу за клопу правимо у Тако Белу уз мексичке специјалитете. А онда правац молдавска граница. Још једна премијера у мом ходочашћу по европском континенту.








Нема коментара:

Постави коментар