уторак, 8. октобар 2024.

Therme Bucharest-Time for Rest

 



Posle razgledanja užurbane  rumunske prestonice vreme je za opuštanje. Stalne klimatske promene, veliki broj odmarališta nadomak Crnog mora i činjenica da Rumuni kao nacija mnogo rade, ubedili su austrijske investitore da je centar ovog tipa nešto što će biti pravi pogodak. Samim tim, stanovnici Bukurešta imaju privilegiju da uživaju u drugom najvećem spa gradu u Evropi – Rim je prvi na listi najvećih spa gradova, kao i najstarija termalna prestonica. Nemačka grupa Wund, koja poseduje četiri termalna centra u Evropi, radila je na razvoju ovog projekta. Pored jedinstvensti, inovacija i ogromne investicije, ovaj najveći termalni spa centar u Rumuniji, mesto gde su svedoči postavljanja brojnih rekorda.




Therme Bucharest, wellness, relaksacioni i zabavni centar sa površinom od 30.000 m2, zasnovan je na termalnim vodama, koje se nalaze na 20 kilometra severno od Bukurešta, u Balotestiju. Glavni delovi ovog centra su 8 grejanih bazena, u kojima voda konstantno ima temperaturu od 33 stepena Celzijusa. Bazeni ovih termi ispunjeni su termalnom vodom, koja se probija sa dubine od 3.100 metara. Temperatura vazduha je uvek između 29 i 30 stepeni Celzijusa, a centar je otvoren od 9:30 do 23:30 tokom radnih dana i od 8 sati ujutru, do 1 sat posle ponoći tokom dana vikenda.


Inače, ovaj park ne sadrži samo bazene sa termalnom vodom, već i najveću zatvorenu i otvorenu baštu u ovoj zemlji. Bašta se sastoji od preko 800 hiljada biljaka i stotina vrsta drveća, uključujući i najveću plantažu palmi u Evropi. Glavna atrakcija ovog mesta je Drvo života, koje je jedan od najvećih botaničkih rariteta današnjice. Tu su i raznorazne saune i parna kupatila, hidromasažeri, ležаjevi sa infracrvenim lampa, šumska kišа...


Vlasnici ovih Thermi, austrijska A-Heat grupa, kažu da je ovo najveći kompleks ove vrste u Evropi. Nemačka grupa Wund, koja poseduje četiri termalna centra u Evropi, radila je na razvoju ovog projekta.




Centar je podeljen u tri glavna sektora, pri čemu svaki od njih ima specifičnu temu. The Palm, kao što i samo ime govori, posvećen je relaksaciji među palmama, odnosno u najvećoj evropskoj bašti ovog tipa. Elysium prostor dizajniran je za termalne saune, sa sauna seansama, kao i  ugodne i opuštajuće masaže uz voćno osvežеnje i ambijentalnu muziku.




Treći sektor ovog spa centra posvećen je zabavi. Tu se nalazi bazen sa talasima, najveći svoje vrste u Rumuniji, kao i veliki broj vodenih tobogana, masažera, lenjih reka i talasa. Kada se umorite od svih aktivnosti koje vam ovaj sektor nudi, u njegovom sklopu je i bar, gde se možete opustiti i predahnuti uz čašu omiljenog pića i ukusnu užinu, kao i restoran sa bogatom ponudom hrane.



I tako se okonča još jedno putešestvje, perfektno ukonpovani miš-maš različitih hedonističkih paketa, kroz par zemalja. Ništa manje uživanje nego putovanja na Zapad, naprotiv.




Prelepi subotnji Jaši obasjan suncem sa bezbroj aktivnosti: festival moldavskih vina, izložba pasa i automobila... Rumunija koja je daleko napredovala na lestvici uspostavljanja suzbijanja korupcije, demokratije i životnog standarda.

Kišinjev sa mestom za večernja smehotresna druženja- Jack pab sa živom muzikom i diskotekom posle 23h, omrženim spomenikom šefu sovjetske tajne službe, maratonom, vodotornjem, streetfood-om, pa odlazak taksijem u gigantsku vinariju uz degustaciju, gde su nam malo potcenili znanje. Ovde na limenke s pivom stavljaju foliju, kao higijensku zaštitu. Kupujem konjak, cigarete, jeftin kavijar od lososa, dagnje, lignje, hobotnice... Uskoro referendum (20. okt) koji može da dodatno podeli Moldavce i izazove sukobe.

Tiraspolj, put u nepriznatu teritoriju, avantura koja ruši sve predrasude: očekujete baraku sa bubnjarom u kojoj vam čorbu kutlačom sipaju u  limeni izubijani tanjir, a tamo fenserice, sjajna klopa, raskošni parkovi sa spomenicima, reka, kej i jezero, stabilnost i neki čudni spokoj. Zemlja koja možda megalomanski želi da bude čuvar celokupnog sovjetskog nasleđа, pa tako u jeku ukrajinsko-ruskog sukoba na teriroriji koju kontrolišu Rusi možеte popiti ukrajinsko pivo.

Bukurešt -preplitanje starog, socrealističkog i modernog, živi grad sa sjajnom gastronomskom ponudom i širokim bulevarima.



Terme Bukurešti opuštanje i kruna našeg putovanja, sjajan ambijent za rasterećenje i prikupljnje neke nove energije, pa preko Krajove kući. Sve plaćate narukvicom, raspištoljite se, ali vas račun svakako sačeka na izlazu.

Cene svugde uravnotežene, evropske. Hrana perfektna, obilna, preukusna. Komfor - evropski standardi.

Fotogenično buđenje dana nad Srbijom, sunčani stropovi obasjavaju talasaste proplanke i šumarke u kamuflažnim, jesenjim bojama sve do ulaska u beogradsku, urbanu košnicu.

"Kako da spasim svog dečaka od Openhajmove smrtonosne igračke?

 

Ne postoji monopol na zdrav razum

 

Sa obe strane političke ograde

 

Delimo istu biologiju, bez obzira na ideologiju."

 

poručuje Sting.

 





Нема коментара:

Постави коментар