петак, 30. август 2024.

Atrakcije Kardifa, Vels



Vels (Wales) je jedna od četiri konstitutivne zemlje Ujedinjenog Kraljevstva. Nalazi se na jugozapadu Velike Britanije i graniči se sa Engleskom na istoku. Glavni grad Velsa je Kardif (Cardiff), koji je ujedno i najveći grad. Vels ima dugu i bogatu istoriju koja uključuje keltske korene, rimske osvajanja i srednjovekovne dvorce. Mnogi dvorci, kao što su Caernarfon i Conwy, su dobro očuvani i popularne turističke destinacije. 

 


Velsu se govore dva službena jezika - engleski i velški. Velški jezik je keltskog porekla i još uvek se aktivno koristi, posebno u severnim i zapadnim delovima zemlje. Vels je poznat po svojoj prelepoj prirodi, uključujući planine, doline i obalu. Nacionalni parkovi su Snowdonia i Brecon Beacons. Eisteddfod je jedan od najpoznatijih kulturnih festivala koji slavi velšku muziku, poeziju i umetnost.



 

Kardif je nastao 1093. godine izgradnjom normanskog zamka na mestu nekadašnjeg rimskog kastela. On je skoro do početka XIX veka bio manji grad, a zatim je postao važna luka za transport uglja i industrijski centar. Kardif je status grada dobio 1905. godine, a glavni grad Velsa je postao 1955. godine. Zahvaljujući svom položaju u istoriji bio veoma važna luka, a zbog svoje kulturne i ekonomske uloge je danas veoma interesantna turistička destinacija. Jedna od glavnih atrakcija je Kardifski zaliv, u kom se nalaze brojni hoteli, restorani, pozorišta i parkovi.

 


Upravo tamo se nalazi i Sened, moderno sedište Nacionalne skupštine Velsa, ali i Norveška crkva, nekadašnja crkva koja danas služi kao centar umetnosti. Verovatno jedna od najpoznatijih atrakcija Kardifa jeste Kardifski zamak. On se nalazi u centru grada na mestu nekadašnje rimske tvrđave čiji su zidovi iz IV veka očuvani i delom restaurirani. Sagrađen je 1628. godine kako bi se učvrstila kontrola Engleske i poseduje jedan od najsavršenijih odbrambenih sistema zamka u Velikoj Britaniji.

Glavna crkva u Kardifu je Landaf katedrala, koja je formirana u XII veku. Glavni delovi katedrale datiraju iz XIII veka. Iako je prilično uništena u poslednjem ratu, obnovljena je i danas se u njoj mogu videti razne interesantne stvari poput Epštajnove figure Isusa Hrista.

Нема коментара:

Постави коментар