петак, 30. август 2024.

Briž belgijski srednjovekovni dragulj

 


Grad poznat i kao “severna Venecija”, zbog 80 mostova koji uokviruju vijugave kanale, preplićući se sa krivudavim kaldrmisanim ulicama. Zelenilo pleni širom grada, od malih skrivenih vrtova do većeg travnatog prostranstva po obodima grada.




Srce Briža je Trg Markt, okružen zadivljujućom flamanskom arhitekturom, nad kojim bdi visoki zvonik. Osim arhitekture utisku doprinose specijaliteti Briža: pomfrit (frietjes sa fritesausom, vrstom kremastog majoneza), vafli, čokolada i pivo (De Halve Maan, Bourgogne des Flandres i Fort Lapin). 




Bilo da idete u posetu zbog istorije i ambijenta, kanala i kulture, ili vafla i vetrenjača, svakako ćete uživati. Istorijski centar Briža je nesumnjivo jedna od glavnih atrakcija grada. Proglašеn je 2000. godine od strane UNESCO-a za svetsku baštinu, Srednjovekovni centar je središte gotske arhitekture i čudnih flamanskih ulica. Obavezno otkrijte skrivene ulice i romantičnim mostovima. 



Centar većine belgijskih gradova se nalazi na mestu gde je nekad bila pijaca, oko koje su srednjevekovni trgovci i drugi bogati žitelji vremenom sagradili kuće. Pijačni trg centar Briža prostrani je trg na kome se uvek nešto dešava okružen je neverovatnim srednjovekovnim građevinama. Već hiljadu godina se jednom nedeljno (sredom 08-01 na trgu se održava pijačni dan, tradicija koja nije prekidana još od kraja X veka. 



Na Pijačnom trgu je Belfri kula, simbol Briža i jedan od glavnih aktera filma U Brižu. Nekada je služila kao riznica, gradski arhiv i osmatračnica. Sagrađena u XII veku, kada je Briž bio važan centar trgovine tkaninom. U Belfriju se nalazi čak 47 zvona koja su u velikoj meri oblikovala svakodnevnicu žiteljima grada, najavljujući tačno i radno vreme, uzbune i razne društvene i religiozne događaje. Zvona se i dan danas redovno oglašavaju, samo što više nemaju toliko značajnu ulogu kao u srednjem veku. Do vrha zvonika visokog 83 metra i nakrivljenog čitav metar ka istoku vodi vrtoglavih 366 stepenika. Sa strane i iza Belfrija je smeštena je Hala tkanina, pravougaona građevina koja je 44 metara dugačka i 84 metara duboka.Kao što joj ime nagoveštava, ova hala je korišćena za skladištenje i trgovinu tkaninom. Koliki je značaj hale i zvonika dovoljno govori da je u XIV veku ovde bilo smešteno skoro 400 prodajnih štandova. Cena ulaznice: 15 evra. 




Zgrada Provincijalnog suda, neogotska građevina podignuta u dve faze, završeno je 1921. godine. Deo zgrade je nekada služio kao sedište provincijalne vlade Zapadne Flandrije, po čemu je čitavo zdanje i dobilo ime. Danas se osim za svečanosti koristi za izlaganje umetničkih dela. Malo je falilo da Vlada Belgije proda zgradu, ali se pobunila lokala samouprava. Burg, još jedan prekrasan mali trg, na kome je smeštena jedna od najlepših i najstarijih gradskih većnica u regionu. Podignuta u XIV veku i docnije dograđivana, prepoznatljiva je po impresivnoj fasadi, ali podjednako lepa i iznutra. Ulaz 8 evra. 



Pored većnice se nalazi i Bazilika Svete Krvi, rimokatolička crkva u kojoj se nalazi relikvija iz Drugog krstaškog rata koja navodno sadrži kapi Hristove krvi. Bazilika se sastoji iz dve crkve, posvećenoj Svetom Bazilu i Našoj Gospi. Donja crkva je romaneskno zdanje koje je ostalo nepromenjeno otkako je izgrađeno u XII veku. Gornja crkva je neogotska građevina. Crkva Naše Gospe dominira gradskom panoramom. Crkveni toranj visok je 122 metra i najviša je građevina u gradu. 



U njoj se nalazi Mikelanđelovo remek delo, skulptura Madona sa detetom. Dvaput otuđivana, prvi put za vreme Francuske revolucije i drugi put krajem II svetskog rata. Osim Mikelanđelove skulpture ovde ćеte pronaći grobnice burgundskog vojvode Karla Smelog i njegove ćerke Marije. Groening ili Muzej lepih umetnosti krije dela flamanske naivne umetnosti, kao slike iz XVIII i XIX veka. U muzeju možete videti neka od najpoznatijih dela Jana van Ajka i Hijeronimusa Boša. Cena ulaznice: 15 evra. 




Iznalazim vremena da obiđem muzej u kojem su izložena Dalijeva dela.




Obiđite i Muzeje piva, čokolade i pomfrita.




Ovde je i spomenik Albertu I, ratniku, koji je umro prirodnom smrću te su konju sva 4 kopita na zemlji. Da je jedno podignuto bio bi ubijen, a dva stradao bi u bici.

Нема коментара:

Постави коментар