среда, 28. август 2024.

Prepodne u Frankfurtu

 


Preostalo od prošlosti/Nakalemljeno od futura

Autoban, poznati nemački sistem autoputeva, proteže se preko 12 hiljada kilometara (7.500 milja) prepoznat  po svojim deonicama bez ograničenja brzine, što ga čini uzbudljivim iskustvom za putnike koji uživaju u brzoj vožnji. Dodušе na mnogo  mesta se radi, prošuruje, a na nekim mestima je ipak postavljeno ograničenje 120km/h.

Frankfurt na Majni najveći je grad u nemačkoj saveznoj pokrajini Hesen i peti po veličini grad u Nemačkoj.  Ovaj grad važan je finansijski, saobraćajni i poslovni centar u kojem se između ostalog nalazi sedište Evropske centralne banke. Ovde se štancuju evrići pa dođoh po dopunu. Peti je po veličini u Nemačkoj odmah iza Berlina, Hamburga, Minhena i Kelna.

I najveći aerodrom u Nemačkoj je ovde. U maju sam upravo boravio na tom aerodromu, ali znajui da uskoro opet dolazim nisam jurcao u grad. I nisam mnogo propustio.



Ana Frank rođena je u ovde 12. juna 1929. Njena porodica izbegla je u Amsterdam pred nacistima kada je imala samo četiri godine. Do holokausta, Frankfurt je bio drugi po broju jevrejske zajednice u Nemačkoj.

Frankfurt na Majni ima veoma dugu istoriju. Prvi put se pominje 794. godine u povelji Karla Velikog. Tadašnji naziv grada bio je Franconofurd. Samo područje bilo je naseljeno još u kameno doba. Tokom vladavine Merovinga ovde se nalazila kraljevska rezidencija, a nakon nestanka Franačke države Frankfurt na Majni postaje jedan od centara Nemačke. Frankfurt je 1220. postao slobodni carski grad, a u njemu su se od 1356. godine zvanično birali rimsko – nemački carevi. Od početka XIX veka Frankfurt na Majni je u više navrata menjao gospodare, da bi nakon Bečkog kongresa 1815. bio potvrđen njegov status slobodnog grada. Tokom revolucije 1848. u Frankfurtu se okupila skupština sa ciljem da izvrši ujedinjenje Nemačke. Iako je taj proces propao, skupština u Frankfurtu je postavila temelje ujedinjenja Nemačke 1871. Krajem XIX veka započinje nagla industrijalizacija Frankfurta, pa je ovo bio jedan od ekonomski najsnažnijih nemačkih gradova.

 


Tokom II svetskog rata Frankfurt na Majni je teško stradao, gotovo 70 posto grada je u potpunosti srušeno. Zamalo je postao glavni grad Zapadne Nemačke, ali je zbog naklonosti kancelara Konrada Adenauera izbor pao na Bon. Sam Frankfurt broji oko 800 hiljada stanovnika dok s okolinom i do pet puta više. Jeste li znali da svaki treći čovek koji živi u Frankfurtu nema nemačko državljanstvo odnosno da nije Nemac. Prema zadnjim statistikama uvedeno je u popis da na području Frankfurta žive ljudi iz više od 185 različitih zemalja sveta. Dakle na svakom koraku cucete srpski jezik. Najveći bankari i brokeri sveta žive barem jedan period svog života u Frankfurtu budući da je to centar svetske centralne banke. Godišnje se ovde organizuje više od tridesetak sajmskih manifsestacija poput Sajma knjiga i Sajma automobila. Frankfurt arena je ovog juna bila domaćin pet mečeva Evropskog prvenstva.

 


Romerberg je istorijsko srce Frankfurta, a ovde se nalazi zgrada u kojoj je smeštena Gradska kuća još od 1405. godine. Istorijski trg je još u XIII veku korišćen kao kao mesto za održavanje sajma. Ceo kompleks sastoji se od trospratnih zgrada na površini od 10. 000 kvadratnih metara. Fasade trospratnih zgrada u Romembergu prikazuju istoriju Nemačke i Frankfurta, a naročito privlači pažnju mozaik ptice Feniks koja predstavlja simbol posleratnog i obnovljenog Frankfurta. Na prvom mestu treba obići kuću Faustovog tvorca – Getea. Najznajačjniji nemački pisac svih vremena, nemački Šekspir, Johan Volfang fon Gete, rođen je u Frankfurtu. Geteova kuća bila je srušena tokom bombardovanja 1944. godine, ali je već 1951. godine obnovljena i pretvorena u muzej. Ukoliko želite da osetite duh XVIII-tog veka i nemačkog romantizma, onda pod obavezno obiđite kuću rođenja i odrastanja Getea.

 


Glavni toranj je izgrađen 1999., a stanovništvo grada je smatralo da ovaj objekat čini gradsku panoramu ružnom. Međutim, toranj je ubrzo postao jedna od najvećih atrakcija Frankfurta. Sastoji se od dve visoke zgrade povezane međusobno. Jedna ima oblika kvadrata, i visoka je 170 metara, a druga je okrugla, i visoka 199,5 metara. Sa tornja se pruža najlepši pogled na grad, a u platformi se nalazi i restoran. Toranj je otvoren za javnost, ali samo do visine 66 metara; inače toranj ide u visinu do 95 metara. Njegovo uništenje je započeto u XIX veku, dovršeno početkom XX veka, da bi bio obnovljen tek 1950. godine.

Glavna crkva u Frankfurtu je Katedrala Svetog Bartolomeja, izgrađena tokom XIV i XV veka. Ona se smatra carskom crkvom, jer su se u njoj krunisali carevi u periodu između 1562. i 1792. godine. Sedište prvog demokratski izabranog parlamenta u Nemačkoj nalazilo se u crkvi Svetog Pavla (Paulskirche). U pitanju je protestantska crkva koja potiče iz vremena Francuske revolucije. U podrumu crkve nalazi se veliki mural „Put poslanika u Crkvu Svetog Pavla“ koji prikazuje razvoj nemačkog jedinstva i demokratije u različitim fazama. Iako je crkva vrlo brzo svoju političku funkciju zamenila svojom osnovnom bogoslužbenom, ona i dalje predstavlja simbol demokratije u Nemačkoj. Model za Ustav Savezne Republike Nemačke nakon II svetskog rata nastao je po prvobitnom modelu Paulskirche.

 


Zeil je pešačka zona u kojoj se nalaze najpoznatije radnje za šoping. Naziva se i nemačka Peta avenija. Tržni centar nudi veliki izbor robe i preporučljiv je za sve pasionirane ljubitelje kupovine. Najviša zgrada u Nemačkoj je Commerzbankov toranj u Frankfurtu na Majni. Visoka je 259 metara i ima 56 spratova, a s antenom njegova sveukupna visina je 300 metara. Ovaj neboder je pod vlasništvom Samsung Koreja od 2016. godine u "bankovnoj" četvrti Frankfurta. Bio je najviši neboder u Evropi od 1997. pa sve do 2003., nakon čega ga je prestigla Triumph palata u Moskvi. Izgradnja ovog nebodera započela je 1994. godine i završena je nakon samo 3 godine.

 


No, vizura ovog europskog grada biće transformirana s 50 novih solitera. Zbirka novih nebodera uključuje FOUR Frankfurt, 856 miliona funti vredan razvoj četiri tornja koji bi trebali da budu završeni ove godine, a svi su projektovani da budu okrenuti jedan prema drugome kako bi se maksimizirao pogled iznutra. Najviši toranj od njih četiri biće visok 233 metra, a sve će imati kombinovanu namenu: stanovi, kancelarije, hoteli, prodavnice i restorani. Izgradnja Millennium Towera, koji će se protezati 288 metara iznad ulica i postati najviša zgrada u Nemačkoj, trebala bi da započne 2025. Frankfurt je zapravo dom 95 % nemačkih nebodera, uglavnom zato što je okružen ‘zelenim pojasom’ – jednim od uslova da se bi visoke zgrade mogle da se grade. Ova inflacija visokogradnje neki povezuju sa Breksitom i preseljenjem nekih evropskim firmi upravo ovde.

 


Palmengarten botanička bašta osnovana je 1868. godine, a poseduje preko 6 000 različitih botaničkih vrsta iz celog sveta. Prostire se na površini od 50 hektara, a posetioce vodi na putovanje kroz hortikulturu, od afričke savane, prašume, do egzotičnog bilja i evropskog cveća.

 Za ljubitelje muzeja Frankfurt je raj. Sa obe strane reke Majne, u okviru Obale muzeja, nalazi se više od 20 muzeja i izložbenog prostora. Među najbitnijim su Muzej istorije umetnosti Stadel i Muzej moderne umetnosti Museum fur Modern Kunst. Za one koje interesuje komunikacije, pravi izbor je Muzej komunikacije /Museum fur Kommunikation. Prirodnjački muzej Zenkenberg (Senckenberg) je najveći takve vrste u Nemačkoj. Poseduje hiljade eksponata, od egipatskih mumija do fosila vodozemaca. Jedna od najvećih atrakcija muzeja jesu skeleti dinosaurusa. Svake godine ovaj muzej poseti nekoliko stotina hiljada ljudi. Istorijski muzej smešten je u srcu Romerberga sa pogledom na Majnu. Turistima je najatraktivnija Dvorska kapela iz XII veka. Muzej Jevreja posvećen je holokaustu koji je izrsen nad Jevrejima tokom II svetskog rata. Štedelov umetnički institut (Das Stadelsche Kunstinstitut) postoji već 200 godina i ubraja se među najznačajnije muzeje u Evropi. Johan Štedel je bio bogati trgovac, zaljubljenik u umetnost i putovanja. Sva umetnička dela koja je sakupio tokom života, iz svih delova sveta, sada su deo instituta koji je Štedel osnovao i zaveštao buducim pokolenjima. U neposrednoj blizini se nalaze Filmski muzej i Arhitektonski muzej. Brojni muzeji koji krase ovaj deo grada kriju za svakog turistu ponešto interesantno.

 


U zanosu svašta Nemac može da uradi. Od uzleta Riklea, Šilera, Getea, Betovena, do Hegla i onog filozofa što je izmislio traku za ploče od iverice pa do posrnuća onih iskomleksiranih fanatika. Mnogi kad pomenu Nemce pomisle na njihovu auto industriju. Slepci, točak se vrti, ali suština je u tanjiru.

Nemačke kobasice, kao što su Bratwurst, kari i bele (kuvane, od iznutrica i začinskog bila) sastavni su deo kulinarskog nasleđa ove zemlje.

Nemačko pivo, proizvedeno u skladu sa strogim zakonima o čistoći (Reinheitsgebot) iz XVI veka, poznato je po svom kvalitetu, raznovrsnosti i kulturnom značaju, što čini obilaske pivara i degustacije piva popularnom aktivnošću za putnike zainteresovane za kulturu piva.

A na kraju štrudla od jabuka sa toplim vanila kremom.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар