понедељак, 14. јануар 2019.

Les Enfants de Pyrénées (Deca Pirineja) - Flamingosi u Pirinejima




Pirineji su planinski venac na jugozapadu Evrope, prirodna granica između Francuske i Španijе. Oni su bedem koji odvaja Pirinejsko poluostrvo od Francuske. U dužino od 430 kilometara prostiru se pravcem zapad – istok, od Baskijskog zaliva na Atlanskom okeanu do rta Kamp de Kre na Sredozemnom moru.

 

Pošto smo obišli Nim (Nîmes), prvu stanicu na našem putu po Francuskoj, krećemo ka Parku prirode Kamarg (Parc naturel régional de Camargue), ogromoj ravnici u delti Rone (najveća evropska delta), rezervatu prirode, poznatom po bogatoj i raznovrsnoj flori i fauni, mnoštvu plitkih slanih jezera (étangs),slatkovodnih bara sa trskama i slanih močvara, nastanjenih pticama, ružičastim flamingosima i sa livadama po kojem pasu divlj beli konji (koji se rađaju sivi ili čak crni) i autohtoni bikovi. Na ovdašnjim pirinčanim poljima proizvodi se 70 posto francuskog pirinča,  a ovo je i najveća francuska solana.

 

Tokom dvoipočasovnog obilaska živopisnog Ornitološkog parka Pon de Go (Parc ornithologique Pont de Gau), obeleženim stazama, gotovo voajerski zavirujemo u životne navike flamingosa (phoenicopterus). Kada se izlegu ove ptice su bledosive boje. Kako stasavaju, ove price dobijaju lepše, koloritnije boje (u trećoj godini). Zašto?


Zbog hrane koju jedu. Krećući se kroz močvare i jezera, oni razmućuju mulj u tim vodama, zabadaju glavu s zakrivljenim kljunovima u potrazi za hranom, a to su alge, larve insekata, škampi. Ova hrana sadrži prirodne crveno-narandžaste pigmente (beta-karoten ili karorenoidim), koji perje flamingosa farba u ružičastu boju. No, ako ne jedu takvu hranu njihovo perje bledi. To je, ujedno, i odgovor na pitanja naših saputnika zašto neki flamingosi nisu dovoljno ružičasti. Možda bi im trebali davati, poradi turista šargarepu, bundevu ili paradajz, ako se to nalazi u njihovom meniju.


Flamingosi žive i hrane se u grupama koje se zovu jata ili kolonije. Tamo se i razmnožavaju, tokom cele godine. Poseduju "žlezde za ulepšavanje" koje se nalaze na dnu repa. U šestoj godini života sposobne su za reprodukciju. Kada se parenje završi, jedan par čuva neizmenično jedno jaje, dok se mladi ptić ne izlegne. Po prirodi su  monogamni i vrlo retko menjaju partnere. 


U sušnim godinama nisu baš nadahnuti za parenje. Često stoje samo na jednoj nozi, ai ta pojava nije u potunosti razjašnjena. Neki kažu da kada stoji na jednoj nozi flamingos zapravo spava, i to samo jedna njegova polovina, a polovina koja drži nogu i dalje ostaje aktivna. Flamingos zatim zameni nogu, tako da odmori i drugu stranu. Obično žive oko 30 godina, ali, nije neuobičajeno da neki flamingosi dožive i do 50 godina.

 

Završivši razgledanje parka i simpatičnih živuljki krećemo, tačno u podne, ka  ribarskom gradiću na Sredozemlju, Sent Mari de la Mer (Saintes-Maries-de-la-Mer), u Kamargi, gde uživamo u kupanju i gastronomskoj ponudi ovog simpatičnog mestašca, kao što su to nekad davno činili i Vikinzi, ali i lokalni Cigani koji ovde proslavljaju i svoj festival posvećeno tamnoputoj Svetoj Sari. Ovo je u XIX veku bio centar umetnosti. Čak je i mrzovoljni Van Gog ovde imao vanrednu insparaciju pa je stvarao po sliku na dan. Ovdašnja kamena crkva iz IX veka bila je bastion u borbi protiv pirata





Нема коментара:

Постави коментар