понедељак, 7. август 2023.

Brčkanje u ružičastom-Banja Pačir

 


Nakon jučеrašnjeg istraživanja Segedina i tajni misterioznih ratnika vraćamo se u Srbiju na relaksaciju. Cilj nam je banja Pačir koja je ime dobila po selu u kom se nalazi. A to je u srcu Bačke. Veštačko jezerce koje se nalazi na pola puta između Subotice i Novog Sada, sa autoputa se isključujemo kod Bačke Topole, jezero je ružičaste boje, pa je zato Pačirska banja dobila status fenomena u Srbiji. Zovu je i ružičasta kap Panonskog mora. Usput u polju zatičemo i poneku srnu.

Ova destinacija bila je potpuno nepoznata sve do 2014. godine, kada izgradnjom banje popularnost ovog mesta naglo raste. Izgradnja banje počela je bušenjem termalnog bunara 2008. godine (finansirano od strane Fonda za kapitalne investicije) ali zbog loše ekonomske situacije, nastavak radova se odlagao dugi niz godina.




A sada evo sad i razrešenja zašto voda ima tako neočekivanu boju. Razlog tome je bogatstvo solima i mineralima, odnosno posledica visoke koncentracije joda, litijuma i broma što vodi daruje i neobičan miris, ali je zato “otporna” na nepoželjne bakterije, a pozitivno utiče na raspoloženje posetilaca. Šalu na stranu, domaćini povremeno u jezeru puste krokodile, otud boja.

Sam kompleks okružuje neverovatna priroda; s jedne strane je ulica sa drvoredom, a s druge kanal koji preseca put vodeći u šumu. Jedini zvuci koji se mogu čuti su poj ptica i šum drveća čije grane njiše vetar. Jezerska voda dolazi sa 1400 metara dubine. Na svom putu susreće se sa raznim slojevima stena što je čini bogatom mineralima. Temperatura termalne vode je 72 stepena zbog čega se meša sa bunarskom, kako bi se rashladila i opala na prijatnih 30 stepeni. Osim minerala jezero je bogato i solima što vodu čini slanom ( 21-22 gr/l).

Na avgustovskom suncu odsjaj vode je toliko jak da odaje utisak polja ciklame, dok u hladu od oblaka, poprima tamniju nijansu ljubičaste boje.

Nisam u bokserskom ringu da ne smem da bacim peškir. Pogotovu kad jezero ima tako bizarnu boju. I što kaže Bouvi, plivaću kako plivaju delfini. Oni ružičasti, hongkogški.

Dubina vode kreće se do oko 1.70 metara, a jezersko dno pokriveno je sitnim oblim šljunkom.

Kažu da ova lekovita voda pomaže u očuvanju zdravlja, naročito poboljšanju imunog sistema. Kupanje u jezeru doprinosi lečenju kožnih bolesti, reumatizma i sportskih povreda. Ipak ne savetuju boravak u vodi duži od 20 do 30 minuta prilikom jednog ulaska.



Pored ovog jezera, postoje dva zatvorena bazena koja su takođe termalna, u jednom je voda topla, a u drugum manje topla.

Jezero je okruženo lepo uređenom plažom sa sitnim kamenjem na kojoj su raspoređene ležaljke sa suncobranima. Malo dalje su stolovi i stolice pod nadstrešnicom, a iza njih i velika zelena površina za one koji preferiraju sunčanje na travi, U jednom trenutku ovde može da planduje oko hiljadu posetilaca. Cena ulaznice je 400 dinara.




Kupalište je otvoreno u periodu od 10:00 do 19:00 časova. Ako ogladnite možete prezalogajiti palačinke ili mekike-langoš (pavlaka, rendani kačkavalj, beli luk), a ponuda pićа je standardna.

Нема коментара:

Постави коментар