четвртак, 23. август 2018.

Svet sauna-Saruna Banjica




Evo me u  Svetu sauna- Saruni na Banjici ovog žarkog jednog od poslednjih avgustovskih dana. Doklackao sam se zorom, 14-com kroz ulicu Vojvode Stepe (polunostalgičnu (malene, nakrivljene kuće), a ostatak u novogradnji). A onda presekoh kroz šumu, gde su neki dokoni ljudi već trčali i upražnjavali telovežbe. Do SC Banjice. Pomislih, bolje posećivati ovu ustanovu nego onu zdravstvenu prekoputa (VMA). U zdravom i negovanom telu i duhovi su zdravi. Nisu aveti!

U okviru spa centra možete koristiti 2 ruske, 2 finske i infracrvenu saunu, tursko kupatilo, džakuzi,  ali i olimpiski i pomoćni bazen, kao i frigidarium, tihu sobu i lepo uređenu baštu prepunu četinara, s kedrovom mini saunom. 

Na usluzi vam je i bar,  a naš izbor bio je detoks  smuti (pomoranža, šargrepa, džumbir, grejp). 


IC sauna ima temperaturu od 50*C do 60*C, a nisku vlažnost vazduha od 10% do 15%. Preporučen boravak je od 20 do 30 minuta i potreban je samo jedan ciklus bez ponavljanja. Infracrveno zračenje prodire duboko u zglobove, kožu, mišiće i tkiva, ubrzava cirkulaciju i bolje snabdeva tkiva i organe kiseonikom. Melem za pozitivno stanje nervnog sistema, reguliše poremećaj varenja, pomaže sagorevanje masnog tkiva i normalizuje krvni pritisak.


Finska sauna je prostorija od drveta sa temperaturom vazduha od 80*C do 100*C sa niskom vlažnošću vazduha od 10% do 15% zbog čega je zovu i suva sauna (nema posudu s vodom kojom se preliva kamenje). Boravak u finskoj sauni treba da traje od 6 do 15 minuta, u zavisnosti od individualnog podnošenja visokih temperatura. Odlične su za kardiovaskularni sistem, detoksikaciju organizma, kožu, respiratorne puteve.



Ruska sauna je slična finskoj sauni, ali ima nižu temperaturu od 55*C do 60*C, dok je vlažnost vazduha od 35% do 50%, što povoljno utiče na telo, otvara pore na koži, a pre svega primerena je osobama koje imaju problema sa zadržavanjem vode u organizmu, kao i onima koji teže podnose visoke temperature finske saune. 


U njoj je dozvoljen duži boravak do 45 min. Jedna ruska sauna je unutra, a jedna u bašti. U ovoj vrsti saune dozvoljeno je dolivanje vode sa aromama na kamenje. 

Turska sauna (parno kupatilo) ima temperaturu od 40*C do 50*C, dok se vlažnost vazduha kreće i do 100%, zbog čega je izrađena od sitnih pločica. Preporučuje se u slučajevima brohijalne astme, bronhitisa, problema gornjih disajnih puteva, kao i bolnog kretanja i problema sa zglobovima. U parnom kupatilu je dozvoljeno korišćenje soli, blata, sapunice, kojima se vrši piling kože. Predviđen boravak u parnom kupatilu je od 5 do 20 minuta u zavisnosti od podnošljivosti visokih temperatura u kombinaciji sa velikom vlažnošću vazduha.


Kedrova mini sauna je veliko bure, napravljeno od drveta sibirskog kedra, čija se lekovita svojstva od davnina koriste u medicini. Prilokom tretmana parom, glava se nalazi van bureta, tako da se udiše svež vazduh, pa ne dolazi do povećanja arterijskog pritiska i pregrevanja organizma. Poboljšava stanje kože, oslobađa telo od toksina i otpadnih materija koje se svakodnevno skupljaju u organizmu. Posebno je interesantna pušačima zbog izbacivanja toksina koje udišu sa svakom cigaretom i poboljšanja perifernog krvotoka koji pati od posledica pušenja.


Jakuzzi svojim mlaznicama stvara hidroterapiju, blagotvorno deluje kod reumatskih oboljenja, opušta mišiće, otklanja bolove i oslobađa od stresa. Sve to dok na velikom led ekranu gledate neku sportsku utakmicu.


Frigidarijum  je pojam samo za odvažne i s srcem u kondiciji. To je bazen sa hladnom vodom, temperature od 5*C do 15*C, koji se koristi nakon upotrebe sauna, kada su krvni sudovi prošireni, organizam zagrejan, pa se ulaskom u ledenu vodu krvni sudovi sužavaju, čime se podstiče njihova elastičnost i bolja cirkulacija. S obe strane bazena su stepenice, zakoračite, uronite i izađete. Srećno!

 
 

Bazeni SC Banjica dopunjuju ponudu sveta sauna sa svoja četiri olimpjska bazena u kojima se možete opustiti ili rekreativno baviti plivanjem. Tu sam shvatio zašto smo evropski prvaci u vaterpolu. Toliko mladih koji s puno entuzijazma vežba, ponavlja udarce loptom, pliva. Svaka čast, biće ovde još velikih asova i još dosta medalja. 

 

Sve u svemu ovde možete lepo isplanirati svoje vreme. Ako sam vas zainteresovao cene možete pogledati OVDE.


Нема коментара:

Постави коментар