среда, 20. фебруар 2019.

Opština Novi Bečej na Sajmu turizma u Beogradu
Iako mala varoš, opština Novi Bečej ima ono što mnogi nemaju – bogatu srednjevekovnu istoriju, jedinstvenu vrstu vinove loze koja rađa samo ovde, najbolje domaćine i izvanrednu gastro ponudu, kao i reku Tisu koja daje poseban šmek ovom mestu. A svakog leta na stotine hiljada ljudi već 26 godina uživa i u jednoj od najboljih manifestacija u zemlji „Velikoj Gospojini“. I sve to će Novobečejci predstaviti posetiocima Sajma turizma u Beogradu od 21 – 24. februara, na dobro poznatoj lokaciji u hali 4 Beogradskog sajma.

Festival „Velika Gospojina“ je uvek u centru pažnje posetilaca sajma.Proteklih godina na Gospojini su učestvovala najveća imena iz sveta muzike u našem regionu, kao što su: Zabranjeno pušenje, Prljavo Kazalište, Željko Joksimović, Severina, Bajaga, Yu Grupa, Haris Džinović. Lepa Brena, Parnji Valjak, Gibonni, Vlado Georgijev, Sergej Ćetković, Nina Badrić, Van Gogh, Crvena Jabuka, Piloti, Zdravko Čolić, Riblja Čorba, Aca Lukas, Hari Mata Hari, Zeljko Samardžić i mnogi drugi. 
Posebnu draž čitavoj manifestaciji daju i podmanifestacije poput takmičenja u kuvanju riblje čorbe, Parade paradnih (konjskih) zaprega, „Takmičenje tamburaških bandi“ (orkestara), Poljo-fest, Etno bazar, Ulica zanatskog piva, Avlija zabavlija, Sportić za sve, Velikogospojinski plivački maraton i Dečija ulica. 

Prema najavama organizatora ovogodišnjeg programa, očekujuje se poseta koja vrlo lako može premašiti broj od 200.000 ljudi. Ali to je samo jedna od turističkih atrakcija koju možete doživeti u Novom Bečeju.

Prema rečima direktora Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Saše Dujina, ova varoš je rešila da turiste vrati u srednji vek i na autentičan način pokaže kako se nekada živelo na ovim prostorima.


Na teritoriji opštine Novi Bečej nalazi se velelepna bazilika Arača. Iako u istorijskim izvorima ne postoje podaci koji precizno utvrđuju vreme njenog nastanka, stil gradnje Arače govori da je nastala u 17. veku. Arača je uvek privlačila turiste pa smo zato rešili da baš na tom mestu svake godine, najdužeg dana u  godini, organizujemo srednjevekovni piknik. Posetioci se mogu oprobati u kulinarskim veštinama, za muškarce će svakako biti zanimljiv program viteških borbi koji će biti organizovan, dok damama pažnju više privlači Etno bazar. Kako bi cela ova zabava bila autentčna, pratiće je i muzika srednjevekovnih svirača – rekao je Dujin. Banat je nadaleko poznat i po gastro specijalitetima, pa će tako posetioci ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu moći da probaju delić ukusnih specijaliteta iz ovog kraja ali i da se upoznaju detaljnije i sa Gastro manifestacijama koje se svake godine organizuju na teritoriji opštine Novi Bečej. Najpopularnije među njima su: „Dani ovčarstva“ u Kumanu, „Opasuljivanje“ – takmičenje u kuvanju pasulja, „Zlatni kotlić“ koji obuhvata takmičenje u kuvanju riblje čorbe i ribljeg paprikaša, kao i „Testomanija“ gde svi mogu uživati u palačinskama i slanom i slatkom pecivu.

Opština Novi Bečej, od ove godine, proširila je i svoje smeštajne kapacitete, na veliko zadovoljstvo svih turista. Naime, u ovoj varoši otvoren je novi Hostel „Stara Vranjevačka opština“ koji se nalazi u zaštićenoj zoni jezgra starog Vranjeva. 

Hostel ima 44 ležaja dok sve sobe imaju sopstveno kupalo, tako da je konfor omogućen svima. Opremljena je i sala u kojoj se mogu organizovati različiti skupovi, banketi, proslave, korporacijske proslave. Volimo ka kažemo da je hostel i „bike friendly“ jer smo pružili mogućnost posetiocima da u svakom trenutku mogu da iznajme bicikl i na taj način obiđu našu opštinu. Ne treba zaboraviti da je vožnja bicikala našom stazom zdravlja pored reke Tise posebno atraktivna svim turistima. Takođe, svi gosti imaju obezbeđen parking sa video nadzorom i besplatan internet– rekao je predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.Opština Novi Bečej uvek je privlačila najviše pažnje na Sajmu turizma u Beogradu. I ove godine za sve posetioce Novobečejci spremaju mnoga iznenađenja. Kada uđete u halu 4 Beogradskog sajma prepoznaćete ih odmah – oni su najveseliji, najbučniji, uvek nasmejani i otvoreni da vas ugoste onako kako dolikuje pravim Banaćanima.
SATNICA PREZENTACIJA NA  NOVEBEČEJSKOM ŠTANDU

21.02.2019. četvrtak

12:30 - 13:00   Predstavlјanje novog turističkog sadržaja „Čamac na Tisi -Staza za zalјublјene“  u okviru projekta aktivnog odmora u Novom Bečeju „Staze zdravlјa“ 
13:00 – 13:30 Video promocija kalendara manifestacija: Gospojina, Etno bazar, Polјofest, Opasulјenje, Obzorja na Tisi "Dani Josipa Marinkovića"
13:30 – 14:15  Promocija hotela „Tiski cvet“  
14:15 - 14:30  Prezentacija Kumana: Stari hrast, Etno soba, Soba Ruske oslobodilačke komore, Dani sela Kumane, Dani Laze Telečki, Dani ovčara.
14:30 - 18:00   Druženje sa tamburašima

22.02.2019. petak

13:00 - 14:00   Promocija Kumana: „Stari hrast“, „Ruska Soba“, „Etno soba“ i prezentacija turističke ponude Udruženja žena Kumane
14:00   -   15:00       Prezentacija bike fiendli hostela „Stara vranjevačka opština“
15:00 - 15:30  Promocija gastro manifestacija opštine Novi Bečej: „Opasulјivanje Novobečejaca“, Zlatni kotlić Novog Miloševa“ , „Velikogospojinski zlatni kotlić“, „Takmičenje u spremanju jagnjećeg paprikaša“, „Sent Ištvan – gulašijada“, „Festival štrudli“, „Testo-fest“, „Zlatni kotlić Bočara“
16:00 - 18:00    Druženje sa tamburašima

23.02.2019. subota

13:00 - 14:00   Druženje novinara sa tamburašima i degustacija vina i štrudli
14:00 - 15:30   Prezentacija novog turističkog „slow food“ koncepta "Novobečejska (bala) Bajka“ – hedonizam,   degustacija vina i degustacija banatske kuhinje na slami, i prezentacija Novog Miloševa:, Muzej traktora Žeravica, Dani Teodora Pavlovića, sela Slavi - Sveti Ilija, degustacija štrudli Udruženja žena Novo Miloševo, muzejska postavka "Kotarka" i ugostitelјska ponuda lovačke kuće "Mali rit"
promocija jedinstvenih suvenira "Mojić".
14:00 - 18:00   Druženje sa tamburašima

Нема коментара:

Постави коментар