понедељак, 21. јануар 2019.

Les Enfants de Pyrénées (Deca Pirineja) - Perpinjan, prestonica Kraljevine Majorke




Perpinjan (Perpignan), na reci Tet u XIII i XIV veku bio je prestonica Kraljevine Majorke. Administrativno pripada regiji Langdok—Rusijon i glavni je grad departmana Istočni Pirineji. 


Simbol grada je Kastije (Le Castillet)  u kome se danas nalazi muzej umetnosti i narodne tradicije. Grad se ponosi, pre svega, nekolicinom prelepih javnih zdanja. Jedna od njih, u gotskom stilu, smeštena u srcu starog grada, Loge de Mer, krajem XIV veka bila je sedište suda pomorske trgovine. Katedrala Svetog Jovana Krstitelja (Saint Jean Baptiste) iz XIV veka u gotskom stilu, čija unutrašnjost krije visok oltar, oslikane panele i dekoracije iz XVI veka, moćne orgulje, neogotske vitaže i štošta zanimljivo u riznici.



Na fasadi zgrade vidi se isklesana ikona Svetog Jovana i vetrokaz u obliku broda, od kovanog gvozđa. Ispred Gradske kuća (Hotel de Ville) dočekala nas je skulptura "La Pensee" vajara Majola.


Prolazimo pored dvorca Palais des rois de Majorque (XIII vek). Perpinjan je i grad umetnika, među kojima su najčešći gosti bili Pikaso i Dali. Obilazimo i lokalnu pijacu.



Hotel Pams, sagrađen sredinom XIX veka, nazvan po Julesu Pamsu, političaru, simboliše umetnički ukus bogatih. Zgrada je danas u vlasnistvu Perpinjana. a otvornea je za posete.

 
 
 
 

Imali smo još toliko vremena da prošetamo po šetalištu Voban, pored rečice Bas, pritoke reke Tet.

 
 
 
 
 

Ali dosta više gradova i kulture bežimo na obližnju plažu na kupanje, 10 km od grada, u mesto Kane on Rusijon (Canet-en-Roussillon). 

 

Novembra 2017. oko 2 hiljada stanovnika Perpinjana, izašlo na proteste pod sloganom "Mi smo Severni Katalonci, želimo da odlučujemo", mašući katalonskim zastavama. Evropa različitosti, Evropa temperamenta. 


Нема коментара:

Постави коментар