понедељак, 14. јануар 2019.

Les Enfants de Pyrénées (Deca Pirineja) - Nim-prestonica džnsa i arena za borbu bikova






Аnnée décadente 2018.

Kroz polja i po putevima, po planinama kroz vinograde do mora, po suncu, vetru i po kiši. Hajmo deco otadžbine, dan slave je došao!



Nakon neuspelih prolećnih pokušaja da se otisnem put bavarskih dvoraca ili auistrijskih jezera septembrat mi je ponudio zadovoljštinu. Dve nedelje u francuskim Pirinejima.

I novi početak je bio pomalo baksuzan. Imali smo peh sa pneumaticima, pa smo kao u vVelikoj nagradi morali da uđemo u boks, a to je za ovu priliku bila benzinska pumpa, gde je došao mobilni vulkanizer i sanirao kvar. Bejaše to kod Šimanovcima.

To se odražava na sta stanje koje zatičemo na graničnom prelazu. Gužva je. Nastavljamo put, a u Hrvatskoj kupujem vino koje odmah otvaramo. Polako zalazimo u noć. Palim led osvetljenje, slušam neki bluz na Fm 103,9 Mhz. Pored mog sedišta je i električna utučnica, te sam potpuno bezbrižan za punjenje mobilnog telefona i punjivih baterija. Na stopedeset kilometara od Đenove stajemo da doručkujemo. Džus, kapućino i veliki sendvič.


Nim (Nîmes), prvo stajalište na našoj turi po južnoj Francuskoj, koju sam krstio Les Enfants de Pyrénées (Deca Pirineja), glavni je regiona Langdok-Rusijon i departmanu Gar. 

Po proceni iz 2005. ima 144.600 stanovnika. Nim ima bogatu istoriju, koji saže u davna, rimska vrema. no, ono po čemu bi ga trebalo pamtiti je i po popularnom denimu",  robusanom platnu serž, od francuskog izraza "serge de Nimes" (čvrsto platno iz Nima). 

Smeštamo se u B&B Hotel Nims Centre Arene. 


Nim je nekada bio prepoznatljiv po tekstilnoj industriji (XVIII-XIX vek). Lucidniji će odmah nasutiti da je ovo platno korišćeno za džins farmerke koje su koristili američki famreri, a najpoznatje su bile one izvesnog Luba (Levija) Štrausa (1829.-1902.), dvadesetčetvorogodišnji doseljenik iz Nemačke. No, ono što je najinteresantnije je da se ova tkanina više ne proizvodi nigde u Francuskoj. Danas, više od 50% denima dolazi iz Aziji (Kina, Indija i Pakistan i sadrži u sebi sintetiku).


Nim je bio jedan od najbogatijih rimskih gradova Galije, smešten na Vija Domitija (Via Dolomiti), rimskoj transvezali izgrađenoj u 118. godini p.n.e, koja je povezivala Italiju i Španiju. Ime grada Nemausus datira iz tog perioda što znači „od izvora“. Na grbu grada se nalazi krokodil lančano ivezan za palmu s natpisom COLNEM- Colonia Nemasus/kolonija  lokalnog vodenog boga Volcae Arecomica). Posle petnaest godina ratovanja legionari su dobijali zemlju u ravnici Nima. 


Marko Vipsanije Agrip
No, arheolozi su bivstvovanje ljudi na ovom području locirali u period neolita. Ratnik Grezan je najstarija skulptura u južnoj Galiji. Nim je 50. p.n.e. postao rimska kolonija, što potvrđuju pronađeni rimski novčići.  Na novčiću iz  28.. pre n.e. bio je utisnut krokodil sa palmom.

Oktavijan Avgust je Nim proglasio glavnim gradom Narbonske Galije. Izgradio je šest kilometara duga utvrđenja sa 14 kula i sa vratima, od kojih su danas ostala cela samo dvoja. Grad je tada imao 60 hiljada stanovnika, izgrađen Forum i akvedukt. No, krenimo sa razgledanjem gradskih znamenitosti:












 
  • Rimski amfiteatar, sagrađen u II veku, preuređen 1863. godine za Ferie, borbe bikova (za razliku od španskih bikovi se ne ubijaju i prvi takve vrste u Francuskoj) koje su se održavale dvaput godišnje. Radi se o  eliptičnom zdanju od 133 i 101 metara širine, koje može da primi oko 24 hiljade gledalaca. U XVIII veku bio je selo sa sto kuća, dve crkve i 700 stanovnika, da bi bilo srušeno 1809. Godine 1989. godine dobilo je pokretni, klizni  krov i sistem grejanja. U arilu se simuliraju gladijatorske bitke, a ovde su koncerte održali Sting, Simpl Majds i Leni Kravic,


  • Kvadratna kuća (Maison Caree) je rimski korinski hram koji je Avgust sagradio  19. godine p.n.e. i posvećen  sinovima Agripe. Sličnost sa Panteonom u Rimu ne treba da čudi jer je prepravke radio Marko Vipsanije Agrip. Jedno vreme su se ovde okupljali konzuli, da bi potom bio pretvoren u staju. Od 1823. godine u njemu se nalazi muzej. Njabolje je očuvan hram ovog stila,
  • Akvedukt Pon di Gar, koji je izgradio Agrip, 49 metara dug trospratni vodovod sa reke Gare, 19 kilometra severoistočno od grada sa rezervoarom Castelumom prečnika 60..Imao je kapacitet 20000 m3. Vodovod je dug 50 kilometara a gradio se 15 godina
  • Velika rimska kula La Man na obližnjem brdu ,
  • Avgustov slavoluk 


  •   Hram boginje Dijane (plodnosti i lova). Neki smatraju da je ipak reč o bibloteci,

 

  • Romansko-gotska  katedrala,  



  • Park fontana (Jardin de la Fontaine) iz XVIII veka,
  • Stari nimski muzej (Muséedu Vieux Nimes) u staroj biskupskoj palati s kraja XII veka sa delima primenjene umetnosti),
  • Arheološki muzej (Musée Archelogique),
  • Muzej likovnih umetnosti (Musée des Beaux Arts) koji čuva rimske mozaike, alii slike francuske, italijanske, španske i flamanske od XV –XIX veka.
 


Na ovaj grad po slabljenju Rimljana kreću Vizigoti, Burgundi i Ostrogoti. Nakon varvarskih invazija usledila je 710. godina invazija Mavara iz Španije. Kada ga je 754. godine zauzeo Pipin Mali Nim je bio bleda senka nekadašnjeg prosperitetnog galsko-romanskoga grada. 



Za vreme Luja Svetog gradom upravljaju biskup i vitezovi. Kada je Luj Sveti uz pomoć Rejmonda VII od Tuluza uspostavio kraljevsku vlast u Langdoku, Nim je postao vlasništvo francuskih kraljeva. 


Za vreme XIV i XV veka u dolini Rone, dolazi do ratova, gladi, ali i verskih sukoba. Tek sredinom XVII veka započinje period prosperiteta, tokom kojeg dolazi do obnove mnogobrojnih građevina, a stanovništvo se udvostručuje. 




Ovde je rođen pisac Alfons Dodea (1840. - 1897.) koji nam je dočarao avanture junaka Tartarina Taraskona. I lično im je bio sklon, pogotovo ljubavnim, koje su mu darivale sifilis o čemu svedoči u knjizi „U zemlji bola“.   Oktobra meseca 1988. ovaj grad je zadesila poplava, kada je bilo i ljudskih žrtava. 


U Nimu je potučen jedan rekord-ovde je najveća stopa nezaposlenosti (13,4%). Ovde ćete pronaći pekaru koja prodaje isključivo pecivo od prethodnog dana. Pekara se snabdeva proizvodima koji su ostali od prethodnog dana iz lokala istog vlasnika. No, mi pravimo predah uz vino i probrane sireve, a onda vas vodim u boravište ružičastih flamingosa.

Нема коментара:

Постави коментар