среда, 22. јул 2015.

Dišite punim plućima


 Sokobanja, se nalazi u jugoistočnij Srbiji, udaljena od Beograda 234 kilometara. Ugnezdila se između planina Rtanj (1560m) i Ozren (1117m) i predstavlja svojevrstan rezervat ozona i negativnih jona na 400 metara nadmorske visine. Arheološki nalazi sa područja Trebič pet kilometara od Sokobanje, svedoče o tragovima ljudskog života na ovim prostorima još od doba neolita. Ovde je organizovana prva ekološka radionica u Srbiji, a banja ima tradiciju dugu punih 170 godina. Doživećete čarobno iskustvo, što bi poznati srpski pisac Branislav Nušić rekao:

"Sokobanja, Sokograd, dođeš star odeš mlad!"

Sokobanja je bilo omiljena mesto za odmor mnogih znamenitih Srba, pre svega Ive Andrića, našeg čuvenog književnika i jedinog nobelovaca. Ovdašnje kuće su tipični predstavnici moravske graditeljske škole sa tremom, stepeništem, podrumom i krovom od ćeramide. Isplanirajte interesantne pešačke ture do izletišta Lepterija, Sokograd, Ripljanka, Kalinovica i izvora reke Moravice, a možete otići i do obližnjeg Bovanskog jezera, pecati ili se kupati. Vode Bovanskog jezera kriju somove, šarane, amure, smuđeve i mnoštvo bele ribe (babuške, deverike, bodorike i grgeča). Reka Moravica je takođe bogata ribom, ali i rečnim rakovima. Obiđite i Sesalačke pećine u blizini.


Još su Rimljani poznavali lekovito dejstvo vazduha i termalnomineralnih (radioktivni) izvora ( sa temperaturom vode od 28 do 45 °C). Kako je izbijanje radioativnih gasova prisutno na čitavoj teritoriji banje, svaki posetilac je izložen blagoj inhalaciji, što povoljno deluje na plućne bolesti, reumatizam, malokrvnost i nervnu razdražljivost. Pravo mesto za posetioca premorenog urbanim načinom života. U centru grada ćete videti banjsko kupatilo, amam iz XV veka, koji je podignuto na temeljima rimskih termi. O njemu poznati turski putopisac Evlija Čelebija piše 1663. godine, opisujući kupatilo kao impozantnu građevinu sa kupolom pokriveniom olovom sa šervdanom i sobama za kupanje. Oktobra 1833. godine Sokobanja ulazi u sastav Kneževine Srbije, a već 1866. godine ukazom knez Miloša Sokobanja biva proglašena za varošicu. Posetite hram Sv. Preobraženja Gospodnjeg, delo italijanskih majstora i zadužbinu Mitropolita srpskog Mihaila. U okolini banje treba obići Crkvu Uspenja Sv. Bogorodice u Jošanici iz X veka, crkvu Sv. Petke na Lepteriji iz V-VIII veka, manastir Jermenčić iz XI veka na Ozrenu, a ako vam preostane snage, sami nastavite istraživanje ovog prostora prepunog sakralnim objektima. Lekovito je ovde i bilje, pa se sa ovih prostora skuplja mešavina za čuveni rtanjski čaj. Ako ste vični možete skupljati i gljive. Bogat životinjski svet čine između ostalih poljska jarebica, divlja guska, šumska šljuka, fazan, divlja patka, prepelice, grlice, srne i srndaći, divlje srne, ali i vukovi, divlje mačke, rakunopsi i lisice. Na 15 kilometara od Sokobanje nalazi se banja Jošanica, poznata po lekovitim vodam i blatu (peloid). Knjaz Miloš je sagradio Trebičku česmu 1860. godine u spomen na svoj boravak u banji. Posetite izvor reke Gradašnice sa malim jezerom i vodopadom Ripaljkom visokim jedanaest metara. Pronađite i vodenice potočare, preostale iz turskog perioda, koje su još uvek u upotrebi. Utvrdite se u ostacima šanaca iz Prvog srpskog ustanka kao čuveni Hajduk Veljko ili krenite u potragu za rimskim grobnicama. Za ljubitelje adrenalina rezervisano je razgledanje kanjona Moravice, stazom zdravlja do Lepterije, pored pećine i Bogorodice sa Isusom u naručju, isklesane u kamenu, do zidina vizantijskog grada, uzdignutog na temeljima vojnog utvrđenja iz IV veka, koje je porušeno u borbama za turski presto. Podignut je za vreme Justinijna radi odbrane od Avara i Slovena. Videćete ostatke donžon kule i kule na istočnom bedemu. Pored bedemskih zidina i kula u gornjem gradu, citadeli, otkrivena je dobro očuvana cisterna. U blizini se nalaze ostaci još jednog srednjovekovnog utvrđenja, Vrmdžanskog grada. Sokobanjske planine su posebna atrakcija, pa ne čudi što je poznati putopisac Feliks Kanic napisao:

"Kada se popnete na vrh Rtnja, doživećete neverovatan prizor, pogled vam seže gotovo na svaki deo Srbije, a sve planine koje vidite padaju na rang brežuljaka."


Otvorite sezonu prijatnih uspomena posetom Sokobanji i okolini! Neka inspirativni scenario vašeg odmora bude topli južni kraolik sa kristalno čistim vazduhom i šarmom autentične Srbije. Vratite se prirodi, a ona će vas bogato nagraditi!

Нема коментара:

Постави коментар